Matonpesupaikalla pitää huomioida myös seuraavat pesijät

Lieto 19.7. Liedon Asemanseudun matonpesupaikalla oli tiistaiaamuna Tuula Rosendalia vastassa melkoinen sotku. Joku oli joko myöhään maanantaina tai varhain tiistaina pessyt matonpesupaikalla jotain, eikä siivonnut jälkiään.

Lue lisää...

Mäkimattilan sanoitus tangokisan kakkonen

Seinäjoki Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailussa kakkoseksi sijoittui kappale Rakkaudesta riutunut, jonka sanat on tehnyt paattislainen tangokuningas-runoilija Kyösti Mäkimattila ja sävellyksen nokialainen Tuomas Lehto.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Oma maa mansikka, mutta miksi?

on .

Vuodesta toiseen mansikat kiinnostavat ihmisiä. Se perinteinen mansikkajuttu pitää jokaisessa mediassa kerran kesässä olla, Tienoossa tällä kertaa näin satokauden lopulla.

Mansikoista on tullut jonkinlainen indikaattori kasvukauden sujumisesta. Joinain kesinä mansikkaa saadaan vain vähän, toisina raekuurot tuhoavat satoja. Suomalaiset säilövät vuosittain pakastimiin miljoonia kiloja mansikkaa, vaikka sitä saisi vuoden ympäri kaupan pakastealtaasta.
Kun mansikkasato on kerätty, pääsevät toiset lesoilemaan täysillä pakastimillaan, toiset taas harmittelevat myöhästymistään. Tänä vuonna viestimet toitottivat aikaista satokautta niin, että mansikanviljelijät olivat omatoimipoimijoiden autoletkojen kanssa helisemässä.
Onhan mansikka makea, ja jonkinlainen kesän symboli, mutta mansikan jälkeenkin olisi elämää. Metsissä kasvavista mustikoita ja puolukoista jää korpeen miljoonia kiloja laatumarjaa, jonka saisi kerätä ilmaiseksi, ja jonka ravinnesisältö on ylivoimainen mansikkaan verrattuna. Niiden poimimista voi ilman jeesusteluakin suositella kaikille pakastemarjan ystäville.
Oma maa mansikka, muu maa mustikka, kuuluu vanha sananparsi. Sananparressa kai pidetään mustikkaa jotenkin vähäisempänä, tavallisempana ja tylsempänä kuin virginianmansikan ja chilenmansikan risteytystä, tavallista puutarhamansikkaa.
Vielä vihje niille, joilta mansikat jäivät tänä vuonna pakastamatta: ylihuomenna pidettäville Tortinmäen mansikkamarkkinoille on kuulemma varattu reilusti mansikkaa, vaikka pellot alkavatkin jo olla tyhjiä.
Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!