Takatalo ja Ruottu ehdokkaiksi

20.11.2018 Varsinais-Suomen Keskusta nimesi piirikokouksessa 15 ehdokasta huhtikuussa 2019 pidettäviin eduskuntavaaleihin. Kaksi ehdokasta nimetään myöhemmin.

Lue lisää...

Auto päin pylvästä

20.11.2018 Liedossa Hämeentiellä sattui sunnuntaiaamuna puoli kahdeksalta liikenneonnettomuus. Auto oli Ankan kohdilla törmännyt valaisinpylväisiin, joita kaatui tielle.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Vielä on aikaa harjoitella varovaisuutta

on .

Koulut alkavat ensi viikolla, joten vielä on muutama päivä aikaa varautua sekä koulumatkan kulkemiseen että autoilijoilla varovaisuuden opettelemiseen taajamissa ja erityisesti koulujen läheisyydessä.

Lounais-Suomen polisi on mukana turvaamassa ensimmäisten päivien koulutietä, mutta — kuten yleisesti on tiedossa — poliiseja ei joka nurkalle riitä. Päävastuu koulumatkojen turvaamisessa on siten aina kaikilla aikuisilla. Vaikka lapsi olisi miten fiksu tahansa, hän on usein kokematon liikenteessä.
Alakoululaisen lapsen on vaikea hahmottaa liikennettä, ajoneuvojen nopeuksia ja myös kaikkia sääntöjä. Lapselta puuttuu kokemus olla omatoimisuuteen liikenteessä. Ensin viedään rintarepussa, sitten rattaissa ja turvakaukalossa, ja useimmiten senkin jälkeen autolla, joten tuntuma liikenteeseen on vielä ohut.
Koulun alkamisen aikoihin lapsella on niin paljon kaikkea ajateltavaa, että liikenteen seuraaminen saattaa jäädä toiselle tai kolmannelle sijalle. Sen vuoksi aikuisten on välttämätöntä varautua tilanteisiin eli käyttää isoa tarkkuutta ja pientä nopeutta.
Jos oma alakoululainen on menossa ensimmäiselle luokalle, vanhempien on hyvä käydä koulumatka jalkaisin läpi moneen kertaan, jotta vasemmalle ja oikealle katsomisesta tulee tapa. Jos koulumatkalla on suojateitä tai liikennevaloja, niiden opettelu on myös välttämätöntä. Lasta ei saa kuitenkaan pelotella liikenteellä, koska ahdistus saattaa vain lisätä virhearvioita. Lasten liikennelaulun syyllistävä asenne "ei saa huolta äidille tuottaa tuhmilla tempuillaan" sopii paremminkin mopoikäisten kuultavaksi tai sitten niiden jo melkein isojen, jotka haluavat keulia polkupyörillä ajotiellä.
Liikenne on yhteispeliä. Myös sillä tavalla, että liikennesääntöjen suomista oikeuksistakin voi joustaa, jos niiden jääräpäinen noudattaminen tuo vaaratilanteita.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!