Rattijuoppo jäi kiinni Ruskolla

13.11.2018 Poliisipartio pysäytti Ruskolla Liukolantiellä henkilöauton perjantaina aamuyöllä noin kello puoli kolmelta.

Lue lisää...

Satomaasta vastaava kanttori

13.11.2018 Musiikin maisteri, kanttori Tomi Satomaa on valittu Liedon seurakunnan vastaavaksi kanttoriksi.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Julkinen taho kaipaa tukea lahjoituksista

on .

Terveydenhuollon tukiverkostossa toimii monenlaisia kansanterveysjärjestöjä, jotka ovat sairastuneiden ja heidän omaistensa tukena. Samalla ne voivat tukea tiedettä ja tutkimusta sekä toimia julkisen rahoituksen täydentäjinä.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, joka paitsi neuvoo, tukee ja palvelee syöpäpotilaita ja heidän läheisiään, on ylläpitänyt saattohoitoon tarkoitettua Karina-kotia. Sinne tosin ei ole riittänyt potilaita aikaisempaan malliin, koska yhä useampi kuoleva on kotihoidossa.
Turkulainen säätiö Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet myönsi juuri 130.000 euroa Lounais-Suomen Syöpäyhdistykselle. Lahjoitusvaroja kohdennetaan paitsi syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen tarkoitettuun kuntoutustoimintaan myös tuki- ja neuvontapalveluiden ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
Kuntoutus- ja tukitoimia tarvitaan, sillä syöpään sairastuu nykyään joka kolmas suomalainen. Maailmanlaajuisesti tänä vuonna kirjataan 18,1 miljoonaan uutta syöpätapausta.
Syöpä on elintasosairaus ainakin siinä katsannossa, että hyvinvointimaissa ihmiset elävät pitempään eli heillä "on aikaa sairastua" syöpään. Euroopan osuus maailmanlaajuisista syöpätapauksista onkin 23,4 prosenttia ja 20,3 prosenttia syöpäkuolemista, vaikka Euroopassa asuu vain yhdeksän prosenttia maailman väestöstä.
Suomessa ennustetaan löytyvän 35.400 syöpätapausta tänä vuonna. Vuonna 2015 syöpään sairastui 32.799 ihmistä. Vaikka hoidot ovat entistä tehokkaampia ja myös seulontoja on yleisimmistä syövistä tehty vuosikaudet, syöpäkuolemien määrän ennustetaan lisääntyvän. On ennustettu, että kun vuonna 2015 syöpäkuolemia oli vähän yli 12.000, niin vuonna 2025 niitä olisi jo 14.400. Tämä johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä.
Vaikka sanotaan, että syöpä voi iskeä keneen tahansa — niin nuoreen kuin vanhaan —kiistatta elämäntavoilla on merkitystä. Tupakoijan on helpompi saada keuhkosyöpä kuin ei-tupakoivan. Ravintovalinnat vaikuttavat, ja vähäisen liikunnan tiedetään myös kasvattavan syövän riskejä. Jotakin voimme siis valinnoillamme tehdä.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!