Talous- ja hallintojohtajan virkaan 33 hakemusta

16.10.2018 Ruskon vastaperustettuun talous- ja hallintojohtajan virkaan oli 33 hakijaa.

Lue lisää...

Lounametsä hakkaa seurakunnan metsiä

16.10.2018 Ruskon seurakunta hyväksyi Metsänhoitoyhdistys Lounametsän kanssa sopimuksen seurakunnan metsähakkuista Laukolan ja Hyrköisten kylissä.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Ilmastonmuutos heijastuu ruoantuotantoon

on .

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissa peräänkuulutetaan nopeita toimia päästöjen vähentämiseksi, jotta ilmastonmuutos saataisiin edes jollain tavalla hallintaan. Globaalin lämpenemisen rajoittaminen alle 1,5 asteeseen on raportin mukaan mahdollista, välttämätöntä ja kiireellistä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa monella tavoin esimerkiksi kotimaiseen ruoantuotantoon. Kun hiilidioksidipitoisuus lisääntyy ilmakehässä ja lämpötila kohoaa, se kiihdyttää viljelykasvien kasvua ja kehitysrytmiä ja muuttaa kasvuoloja kuten maaperän ravinne- ja vesitaloutta. Vaikka lämpö on kasveille hyväksi, lisääntynyt haihdunta tuo mukanaan ongelmia. Kuivuusjaksot nostavat merkittävästi kastelun tarvetta.
Ne, jotka ajattelevat jo näkevänsä avomaalla viljeltävän kotimaista banaania, pettyvät. Muuttuva ilmasto toki voi tuoda uusia kasvilajeja, mutta samalla myös aiemmin tuntemattomia tuholaisia. Kun talvet muuttuvat leudommiksi, kasvintuholaiset saattavat levittäytyä uusille alueille. Samaten esimerkiksi erilaisten homeiden riski kasvaa lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.
Ilmastonmuutokseen liittyvät myös erilaiset ääri-ilmiöt, joista jonkinlaista esimakua saatiin jo tämän vuoden poikkeuksellisen pitkänä hellejaksona ja kuivuutena. Jos talvet muuttuvat leudoiksi ja nykyistä sateisemmiksi, eroosio syö peltoja.
Nautakarjatiloilla ilmaston lämpeneminen saattaa auttaa sikäli, että laidunkausi pitenee ja rehun varastoinnin tarve sisäruokintakaudelle pienenee — jos rehua ilmasto-olojen vuoksi pystytään korjaamaan.
Nyt vaaditaan globaalia vastuuta ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tai hidastamiseksi, koska ajan mittaan ensin päiväntasaajan tienoilla elämä käy mahdottomaksi, mikä lisää ilmastopakolaisuutta. Tahtotila on olemassa, mutta sen siirtäminen käytäntöön arjessa ei ole aivan vaivatonta, koska se saattaa johtaa joistakin mukavista kulutustottumuksista luopumiseen. Miten käännetään huolestuneisuus teoiksi, se edellyttää meidän itse kunkin toimia.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!