Takatalo ja Ruottu ehdokkaiksi

20.11.2018 Varsinais-Suomen Keskusta nimesi piirikokouksessa 15 ehdokasta huhtikuussa 2019 pidettäviin eduskuntavaaleihin. Kaksi ehdokasta nimetään myöhemmin.

Lue lisää...

Auto päin pylvästä

20.11.2018 Liedossa Hämeentiellä sattui sunnuntaiaamuna puoli kahdeksalta liikenneonnettomuus. Auto oli Ankan kohdilla törmännyt valaisinpylväisiin, joita kaatui tielle.

Lue lisää...

Katso uusimmat
urheilu-uutiset!

Urheilutuloksia

 

Historian ympyrä sulkeutuu taas yhdellä tavalla

on .

Esivanhempamme söivät puulusikoilla ja voitelivat leipänsä — jos leipää ja rasvaa oli — puuveitsellä. Sitten tulivat metalliset aterimet. Jossain vaiheessa maailmaan iski kertakäyttökulttuuri, jonka mahdollisti muovi.

Muoviset ruokailuvälineet, muoviset kertakäyttömukit, mehupillit, kertakäyttöiset muovipullot ja muovikassit. Ei ihme, että muovia kulkeutuu ensin roskaamaan vesistöt ja sitten hierouduttuaan päätyvän vesielävien elimistöön ja ravintoketjun tässä päässä olevaan ihmiseen.
Monta kertaa olemme kauhistelleet sitä sotkua, joka on eteläisen Euroopan turistikeskusten rantavesissä, mutta kyllä muoveja kulkeutuu meidänkin lähiympäristöömme kasvavassa määrin, jollei muutosta tapahdu.
Muutoksen ensimmäinen vaihe on muovin kierrättäminen uuteen käyttöön. Suomessa on laitoksia, jotka valmistavat kertaalleen tai useammin kierrossa olleista muovituotteista kaikenlaista vesijohtoputkista kanistereihin. Muovin kierto on kannattavaa lähes kymmeneen kertaan, ja kierrätetyn muovituotteen valmistus aiheuttaa paljon pienemmän hiilijalanjäljen kuin neitseellisen muovin tuotanto.
Muoville etsitään korvaavia materiaaleja. Historian kiertokulku saavuttaa ympyrän, kun puusta aletaan taas valmistaa ruokailuvälineitä. On omalla tavallaan mahtavaa mutta toisaalta myös paradoksaalista, että vuosikymmeniä muovituotteita valmistanut suomalaisyritys Akvila lanseeraa markkinoille puukuitupohjaisesta biokomposiitista valmistettuja ruokailuvälineitä vaihtoehtona nykyisille muovisille kertakäyttöaterimille. Yritys vastaa EU-parlamentin huutoon. Parlamentti hyväksyi viime kuussa lakiesityksen, jonka tarkoituksena on kieltää muun muassa kertakäyttöisten muoviaterimien myynti.
Muovi voidaan korvata ilmeisen hyvin puupohjaisella materiaalilla esimerkiksi pumpulipuikoissa. Myös monet elintarviketeollisuuden muovipakkaukset lienevät korvattavissa kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.
Lakeja tarvitaan, mutta jokainen voi omilla vapaaehtoisilla valinnoillaan tehdä osana muovikulttuurin hillitsemiseksi. Kestokassi mukaan kauppaan — siinä on jo yksi lähtökohta.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

Näköislehti

Voit lukea Turun Tienoota myös digitaalisena näköisversiona!

Lue mielenkiintoisia paikallisia blogikirjoituksia!
 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!

 

Tämä tila on varattu ilmoituksille!