Suomen itsenäisyys täyttää tänä vuonna 97 vuotta. Kolmen vuoden kuluttua juhlimme siis maamme 100 vuotista itsenäisyyttä. Joissain maissa kuten Venäjällä, pidetään mahtipontisia sotilasparaateja. Yhdysvalloissa fourth of July on taas iloisempi tapahtuma, jossa käydään picnicillä ja ammutaan ilotulitusraketteja. Suomessa juhliminen on perinteisesti ollut hillittyä ja vakavaa. Tämä liittyy siihen, että varsinaista itsenäisyysjulistusta (Dec. 6th. 1917) seurasi verinen sisällissota, joka päättyi keväällä 1918.


Rinkka ammottaa vielä tyhjyyttään, vaikka reissuun lähtö on jo parin päivän päästä. Miten sitä hminen osaa pakata laukkunsa seuraavaksi kahdeksi kuukaudeksi?
Hellevaatteita ja puuvillalakanoita. Aurinkorasvaa, puhdistuspyyhkeitä ja tietenkin hammasharja. Rokotukset on hankittu etukäteen, mutta pitää varautua vielä muutamilla lääkkeillä. Kamera, läppäri ja muistiinpanovälineet. Ja taskulamppu pitää muistaa, koska sähkökatkokset eivät ole siellä kuulemma harvinaisia.
Dar es Salaam, Tansania. Ei sanonut minulle vuosi sitten yhtään mitään. Vielä syksylläkin yritin paikantaa sen kartalta ja nyt se tulee olemaan tukikohtani seuraavat kaksi kuukautta. Edessä on kulttuurialan työharjoittelu muilla mailla, Afrikassa. Lähden oppimaan uutta, tutustumaan toisenlaiseen kulttuuriin sekä laajentamaan käsitystäni maailman menosta. Lähden toimimaan yhteiskunnallisena tuottajana.
Minua jännittää, ei pelota. Olen matkustellut aikaisemminkin yksin pidempiä aikoja, mutta vain Euroopassa. Silloin sentään on pieni käsitys siitä millaiseen paikkaan on menossa, mutta entäs nyt kun matkaa kotiin on 7.638 kilometriä? Tuntuu hassulta, että aikavyöhyke pysyy samana, vaikka lähdenkin niin kauas ja eri maanosaan. Se tulee vaatimaan paikallisen kulttuurin ymmärtämistä ja siihen sopeutumista.
Vielä pari päivää sitten kävin avannossa ja nautin kuumista löylyistä. Telmin lumessa, laskin pulkalla ja luistelin. Nyt jätän talven tältä erää ja lähden päiväntasaajan toiselle puolen.
Olen 25vuotias kulttuurituotannon opiskelija ja on aika viimeisen työharjoitteluni. Kohteena Tansania ja tehtävänä kokemusten kartuttaminen.
Edessä on seikkailu, matka maailman toiselle puolen, kylmästä lämpimään. Kirjoittelen teille kerran viikossa, mitä reissullani näen ja koen.
Mars matkaan!