Nautelankoskella niittotalkoot perinteisin menoin

Pirkka Rauvola oli Nautelankosken niittotalkoissa Mauri Mörkölän asussa. Mörkölä on Tarvasjoen Kesäteatterin Kylän viimeinen nainen -näytelmän roolihahmo.

Lieto Nautelankosken luonnonsuojelualueella järjestettiin jokavuotiset niittotalkoot viime viikon keskiviikkona. Kyseessä on perinne, jonka Pirkka Rauvola otti niin tosissaan, että hän oli pukeutunut pussihousuihin, flanellipaitaan ja käytti puuharavaa.

—Laitetaan siihen juttuun nimeksi Mauri Mörkölä, Rauvola sanoo heti aluksi.
Selviää, että Rauvola on Mauri Mörkölän roolissa Tarvasjoen Kesäteatterin tämän kesän näytelmässä Kylän viimeinen nainen. Näytelmä kertoo sotien jälkeisestä maaseudusta, joten niittotalkoissa näyttelijä pääsi ottamaan tuntumaan aikakauden työkulttuuriin. Näytelmäkin sai siinä sivussa julkisuutta.
—Olen sen verran nuori, etten ole tällaisissa heinätöissä ollut, Rauvola kertoo.
Talkoissa niitty niitettiin. Sen jälkeen heinä nostettiin seipäille kuivumaan. Helppoa kuin heinänteko, sanottiin takavuosina.
Niittotalkoisiin on perinteisesti riittänyt väkeä, ja niin tälläkin kertaa. Joka paikassa näin ei ole.
—Talkoot ovat kuoleva luonnonvara, Rauvola miettii.
Nykyajan kiireinen elämänrytmi ei anna sijaa yhteisille palkattomille ponnistuksille. Perinteinen pyyteetön talkoohenki taitaa voida hyvin enää vain Suomen lukuisissa kesäteattereissa.

Niittyjen hoito runsastaa kasvilajeja


Nautelankosken luonnonsuojelualueen jokavuotiset niittotalkoot järjestetään alueen itäpuolen rinneniityllä. Niittyjen hoidon tavoitteena on kasvilajien runsauden säilyttäminen. Monimuotoinen kasvisto parantaa hyönteisten ja muiden eläinten elinolosuhteita. Niitolla estetään niittyjen rehevöityminen ja umpeenkasvu. Kun maaperä köyhtyy, voi maassa olevista vanhoista siemenistä nousta alueen alkuperäisiä kasveja.
Talkoissa poistettiin myös jättipalsamia, joka on vieraslaji.
Niittotalkoita olivat järjestämässä Liedon museo, Liedon 4H-yhdistys, Härkätien Ympäristönsuojeluyhdistys sekä Liedon Sotaveteraanit, joka tarjosi talkooväelle mahdollisuuden saunoa savusaunassa.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä