Malttia maatalouskoneiden kanssa

Isoilla maatalouskoneinella pellolta toiselle kulkevat Kari, Juha ja Tapani Raininko peräänkuuluttavat kaikilta tielläliikkujilta viljelijät mukaan lukien malttia, tarkkaavaisuutta ja toisten asemaan asettumista.

18.5.2017 Kylvötyöt ovat päässeet tällä viikolla kunnolla käyntiin, mikä tuo liikenteeseen hitaita ja raskaita maatalouskoneita. Tällöin pinna kiristyy melkoisesti joillakin kanssakulkijoilla.

—Kyllä tuolla liikenteessä aika paljon sormet heiluvat. Se on vanha ilmiö, että tunteet kuumenevat, jos joutuu ajamaan liian kauan perässä. Mutta nykyään myös vastaan tulevan auton kuljettaja voi näyttää keskisormea, kertovat lietolaiset luomuviljelijäveljekset Juha ja Kari Raininko.
Autoilijoiden ajatusmaailma on tällä hetkellä semmoinen, että sekuntiakaan ei malteta odottaa. Vallalla oleva suvaitsemattomuuden ilmapiiri näkyy Raininkojen mukaan myös liikenteessä.
—Saatetaan lähteä esimerkiksi mielenosoituksellisesti ohittamaan keltaisen viivan yli risteysalueella, ja tätä tekevät myös ammattikuljettajat. Usein maatalouskoneet liikkuvat vain puoli kilometriä tai mahdollisesti kilometrin. Tie voi olla kohta vapaa, kun hetken malttaa, toteaa Kari Raininko.
Traktori voi siihen kiinnitettyine työkoneineen olla yli neljä metriä leveä. Muille tienkäyttäjille saattaa tulla yllätyksenä, että kääntyvä työkone vie huomattavan paljon tilaa. Risteyksiin tultaessa tarvitaan valppautta niin viljelijöiltä kuin kanssakulkijoilta.

Tarkkaavaisuutta tarvitaan

Liikenneturvan mukaan vuosittain tapahtuu noin 2.000 liikennevahinkoa, jossa osallisena on traktori. Tiellä liikkuessaan traktori tai muu maatalouskone kulkee muuta liikennettä hitaammin ja voi kääntyä tieltä yllättävissä paikoissa.

Etenkin vasemmalle kääntyessään työkonetta kuljettavan viljelijän on viimeiseen asti varmistettava peilistä, että hänen aikeensa on huomattu ja on turvallista kääntyä. Muiden tielläliikkujien on tärkeää huomioida suuntavilkut myös kirkkaalla auringonpaisteella.
Raininkojen mielestä kaikkien kannattaisi vähän rauhoittaa vauhtia maataloustöiden kiireisimpään sesonkiaikaan.
—Traktorit ovat alkaneet kulkea viittäkymppiä, mikä on tuonut uuden turvallisuusriskin. Etenkin nuori väki ajaa niillä liian lujaa kapeilla ja mutkikkailla sivuteillä, jolloin tilanteet tulevat äkkiä eteen. Hitaasti liikkuvasta traktorista muut pääsevät myös helpommin ohi.
Viljelijät pyrkivät välttämään vilkkaasti liikennöityjä väyliä ja ruuhka-aikoja parhaansa mukaan, mutta peltotyöt on myös tehtävä ajallaan.
—Jos lähden kylvökoneella liikkeelle, starttaan ennen kuutta, jotta en olisi työmatkaliikenteen tukkona. Jos perään tulee pidempää jonoa, väistän pysäkille, kertoo Juha Raininko omia periaatteitaan.
Rainingon luomutilalla ensimmäiset kylvöt tehtiin toukokuun 6. päivänä, mutta kovin sesonki ajoittuu kylvöjen osalta todennäköisesti tälle ja ensi viikolle. Kaikki kolme isäntää ovat olosuhteiden salliessa pellolla aamukuudesta iltakymmeneen.
Loppukesästä liikenteeseen ilmestyvät vuorostaan leikkuupuimurit.
—Jos puimurit eivät ilmesty pelloille, kannattaa kaikkien sormimerkkien näyttäjienkin huolestua. Mitäs me sitten syömme, heittää Juha Raininko.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä