Pohjoisen viimeinen vartija

Vanha tiilitehtaan monttu eli Maarian Riviera on yksi pohjoisen Turun vähäntunnetuista helmistä. Mari-Elina Koivusalo on käynyt hiekkakuopalla uimassa pikkutytöstä asti, ja käy edelleen. —Olen kyllä sen verran vilukissa, että mieluummin sienestän kuin uin kylmissä vesissä, Koivusalo nauraa.

6.6.2017 Kuntavaaleissa valitussa kaupunginvaltuustossa pohjoisen Turun lippua kantaa yksinään demareiden Mari-Elina Koivusalo.

Vielä viime kaudella alueelta nousi kesken kauden valtuustoon puoluetoveri Timo Nurmio. Keskustan riveissä taas valtuustossa istui paattislainen Sakari Hihnala. Turussa, niin kuin muissakin suurissa kaupungeissa, sosialidemokraattien suosio putosi.
—Tulos oli henkilökohtaisesti hyvä, äänimäärä nousi ja riitti valtuustopaikkaan. Puolueen kannalta tulos oli kuitenkin huono, eikä vaalivalvojaisissa juuri riemuittu. Turku oli vaalituloksen suhteen kuin Suomi pienoiskoossa: lähiöissä suosiomme kasvoi, keskustassa taas romahti, Koivusalo kertaa.
—Olisi se ollut karmeaa, jos Turun pohjoisosa olisi jäänyt kokonaan ilman valtuutettua.
Luottamuspaikkaneuvotteluissa Koivusalon kohdalle osuivat kasvatus- ja opetuslautakunnan varapuheenjohtajuus ja varhaiskasvatus- ja opetusjaoston puheenjohtajuus.
—Koulutus- ja sivistysasiat ovat muodostuneet intohimokseni, ja seuraavat neljä vuotta saan huolehtia Turun koulumaailmasta, tyytyväinen Koivusalo tiivistää.

Yli-Maarialla petettyjen lupausten painolastia

Turku ja Turun seutu ovat Mari-Elina Koivusalon mukaan Suomen tämän hetken vetovoimaisempia alueita. Viime vuonna kaupungin väkimäärä kasvoi suurista kaupungeista suhteellisesti eniten. Kasvu on mahdollisuus, mutta asettaa myös vaatimuksia.

—Asumisen hinta ei Turussa ole juuri noussut, koska asuntopulaa ei ole ollut. Nyt, kun uusille asunnoille on tarvetta, myös asumisen hinta voi nousta. Kaupunki ei ole onnistunut asuntorakentamisen houkuttelemisessa ympäryskuntien malliin.
Esimerkiksi käy Yli-Maarian alue, jossa on edelleen tarjolla satakunta omakotitonttia. Samaan aikaan kun Yli-Maarian tontit seisovat tyhjinä vuosikausia, naapurikunnissa rakennetaan samanlaisille tonteille kymmeniä taloja vuosittain.
—Suurin syy Yli-Maarian hitaaseen tonttikauppaan on ollut palveluiden puute. Pikkuhiljaa sana on myös kiirinyt, ja petetyt lupaukset esimerkiksi Yli-Maarian koulun suhteen ovat vähentäneet alueen vetovoimaa. Nyt koulua vihdoin rakennetaan, Koivusalo huokaa.
Yli-Maarian koulusta tulee yhtenäiskoulu, mitä Koivusalo pitää hyvänä asiana. Kastun koulun purkutuomio oli siis jäkärläläisille, moisiolaisille ja paattislaisille onni onnettomuudessa.
Vastikään äitiyslomalta ja hoitovapaalta takaisin työelämään palannut Koivusalo pitää pohjois-Turun seuraavaa haastetta varhaiskasvatukseen liittyvänä. Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen taapero on aloittanut päiväkodissa, joita Jäkärlästä löytyy peräti neljä.
—Kiinteistöistä osa on tulossa elinkaarensa päähän, ja siinä olisi hyvä hetki pohtia koko alueen varhaiskasvatusta uudelleen. Asia otetaan tarkasteluun elokuussa lautakunnassa, Koivusalo lupaa.
Myös Koivusalon tekemä aloite maksuttomasta varhaiskasvatuksesta etenee, ja tuloksia saataneen syksyllä.

Tunnin juna ja Maarian allas

Myös Turun ja Liedon yhteinen Maailma-osayleiskaava on pitkästä aikaa nytkähtänyt eteenpäin. Kaavaan on tehty tarkistuksia ja pikkuhiljaa sen toteuttaminenkin alkaa olla ajankohtaista. Mari-Elina Koivusalon haaveena on Maarian altaan ympäristön kehittäminen koko alueen viherkeitaaksi.

—Pohjoisessa Turussa on valtavan hienoa luontoa. Allas ja sen ympäristö on iso mahdollisuus.
Syntyperäinen jäkärläläinen on muuten muuttamassa. Omakotitalo rakentuu Auvaismäkeen, ja viiden vuoden päästä lapsi aloittaa koulunsa joko Paattisilla tai Yli-Maariassa.
—Pendelöin päivittäin töihin Helsinkiin, tosin nyt kun lapsi on pieni vain neljänä päivänä viikossa. Junamatkoilla ehtii tehdä töitä, hoitaa Turun luottamustoimia ja perheen asioita, sekä juoda sen kahvinkin rauhassa. Tunnin juna on Turun ja Helsingin välille ehdottomasti saatava, ja tulevaisuudessa koko Turun, Tampereen ja Helsingin muodostama kolmio on yhtä työssäkäyntialuetta.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä