Kesäkuun säät hellivät mansikkaa

Mansikan pääsato alkaa ensi tai sitä seuraavalla viikolla, arvioi Liedon Päivästössä sijaitsevan mansikkatila Mansikkamäen Juho Mecklin.

29.6.2017 Sopivassa suhteessa vettä, lämpöä ja aurinkoa. Siitä on hyvä mansikkasato tehty. Pian päättyvä kesäkuu on ollut juuri sellainen, ja odotettavissa onkin pitkä ja tasainen mansikan satokausi.

—Kesäkuun alku ratkaisee koko sadon määrän ja laadun. Sadosta tulee laadukas, kun kausi on pitkä ja olosuhteiltaan tasainen, Liedon Päivästössä sijaitsevan mansikkatila Mansikkamäen Juho Mecklin kertoo.
Mecklinin arvion mukaan mansikan pääsatokausi alkaa ensi tai sitä seuraavalla viikolla.
—Aivan tarkkaa ajankohtaa on vaikea sanoa, koska mansikan kypsymisessä kolme pilvistä päivää vastaa yhtä aurinkoista päivää.
Vaikka kevät ja alkukesä olivat tavallista viileämpiä, Mansikkamäellä satokausi on vain hieman normaalista myöhässä. Toukokuun hallat viivästyttivät satoa jonkin verran, mutta mitään peruuttamatonta tuhoa ne eivät tehneet.
—Ihmisistä saattaa tuntua, että tänä vuonna mansikat ovat paljonkin myöhässä, koska viime vuonna satokausi alkoi toukokuun lämpimien säiden vuoksi poikkeuksellisen aikaisin. Viime vuonna meille tuli täyteen 60 vuotta mansikanviljelyä, eikä sato ole vissiin ikinä tullut niin aikaisin kuin viime vuonna, Mecklin kertoo.
Kaikki Mansikkamäen mansikat kasvavat avomaalla, mutta suurin osa niistä on ollut kevään harson alla. Nyt kypsyvä sato on pääsääntöisesti Polkaa.
—Suurin osa marjoista menee myyntiin pääkaupunkiseudulle. Pääsatokaudella meillä on myyntiä myös suoraan tilalta. Itsepoiminnasta ei voi vielä tässä vaiheessa kautta sanoa mitään, Mecklin sanoo.

Peruna kaipaa lämpimiä säitä

Jos mansikat eivät kärsineet viileästä keväästä, samaa ei voi sanoa varhaisperunoista. Tortinmäessä sijaitsevan Jaakolan perunatilan viljelijä Marika Haapsaari arvioi, että tämän vuoden ensimmäiset varhaisperunat saatiin viikon tai kaksi myöhemmin kuin normaalisti. Jaakolan tilalla ensimmäiset uuden sadon perunat nostettiin reilut kaksi viikkoa sitten.

—Osa perunamaista oli alkukeväästä peitetty harsoilla. Olen huomannut, että jos maa on ollut ilman harsoa, mukulaluku on pienempi kuin harson alla, Haapsaari kertoo.
Perunoiden laatuun kevään viileydet eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet. Lajikkeista Timo on vain jäänyt hieman normaalia pienemmäksi.
—Kuivuudesta perunat olisivat kärsineet, ellei niitä olisi sadetettu. Nyt lämmintä saisi olla vähintään 15 astetta, jotta peruna kasvaisi hyvin.
Jaakolan tilalla viljellään varhaisperunan lisäksi ruoka- ja siemenperunaa. Perunan pinta-alaa on kasvatettu viime vuodesta, ja tänä vuonna sadosta riittää kauppoihinkin.
—Pääosa sadosta menee kauppaan ja Reko-lähiruokarenkaiden jakoihin, mutta myymme myös suoraan tilalta, Haapsaari kertoo.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä