Solupakin enemmistöomistajaksi ruotsalainen BEWi

Perheyrityksen kolmas sukupolvi jatkaa yhtiön johdossa vähemmistöosuuksilla

Tarvasjoella muovipohjaisia EPS-eristeitä valmistavan Solupak Oy:n pääomistaja on vaihtunut. Uusi pääomistaja BEWi osti perheyrityksen osakekannasta 60 prosenttia, ja hyppäsi samalla Suomen rakennuseristemarkkinoille tosissaan. Yhtiön perustajaperheen Jukka-Pekka Sintonen ja Leena-Maija Mecklin jäävät yhtiöön osakkaiksi, yhteensä 40 prosentin osuudella.
Viime vuosina Jukka-Pekka Sintonen on toiminut Solupakin toimitusjohtajana ja sisko Leena-Maija hallituksen puheenjohtajana. Sintosen sisarukset ottivat ohjat yhtiössä isänsä Tapani Sintosen yllättävän kuoleman jälkeen vuoden 2013 alussa. Sukupolvenvaihdoksen piti tapahtua vasta paljon myöhemmin.
—Alussa me oltiin ihan pihalla. Vaikka minä olin ollut täällä töissä aina, viimeksi tuotantopäällikkönä, virheitä tehtiin hinnoittelussa ja markkinoinnissa. Kilpailijat käyttivät tilannetta hyväkseen ja markkinaosuutemme pieneni. Mutta oli vain pakko opetella, ei ollut vaihtoehtoja, Jukka-Pekka Sintonen muistelee.
Oppia kertyi pikkuhiljaa ja samalla toiminnan ydin laajeni.
—Isä oli aina halunnut tehdä vain eristelevyjä, ja erikoisleikkuutöitä kohdeltiin pakkopullana. Nykyään muita kuin eristelevytöitä on liikevaihdosta noin viidesosa. Montaa asiaa tehtaalla tehtiin edelleen "niin kuin oli aina tehty", Leena-Maija täydentää.
Sisarusten hyvät välit ovat olleet tiukan paikan tullen kullanarvoisia, ja todennäköisesti vain parantuneet yhteisten haasteiden aikana.

Tarvasjoen tehtaalle lisää työtunteja

Uusi omistaja BEWi on yksi Pohjoismaiden eristejäteistä, liikevaihdoltaan noin 160 miljoonan euron kokoluokassa. Suomeen BEWi laajensi viime vuonna ostamalla XPS-eristeitä valmistavan M-Plastin, aiemmin yhtiö on tuottanut eristeiden raaka-aineita Porvoossa. Ostoaloite tuli nimenomaan BEWiltä.
—En olisi koskaan uskonut, että tällainen päivä tulee. Laitoimme tunteet sivuun ja teimme päätöksen järjellä. BEWi on kuitenkin perheomisteinen yhtiö joka aikoo kehittää tehdasta eteenpäin. Koneista aiotaan ottaa kaikki irti, mikä tarkoittaa tuotantomäärien kasvattamista, toimitusjohtajan paikalta vetäytyvä Jukka-Pekka Sintonen perustelee.
Solupakilla on Tarvasjoella viitisentoista työntekijää. Kaupassa siirtyivät myös kiinteistöt sekä kolme ajoneuvoyhdistelmää.
—Henkilöstö on ottanut uutisen vastaan vaihtelevasti, mutta pääosin kuitenkin hyvillä mielin. Osa pelkää työpaikkansa ja muutoksen puolesta, osa taas on optimistisempia. Tehdas jatkaa kuitenkin toimintaansa normaalisti. Juppelle ja miehelleni Jannelle löytyi uudesta kuviosta mielenkiintoiset roolit, muualla palkkatöissä toimiva, uuden yhtiön hallituksessa jatkava Leena-Maija Mecklin hymyilee.
Solupakin tuotenimi tulee katoamaan rakennustyömailta sitä mukaa, kun varastot myydään tyhjiksi. Virallisesti tehtaan nimi on jo nyt BEWi Insulation Oy.
Jukka-Pekka Sintonen palaa aiempaan hommaansa Solupakin tehtaan tuotantopäälliköksi. Sovittamista ruotsalaisten käytäntöjen kanssa taitaa tulla?
—Varmasti. Mielenkiinnolla lähden Ruotsin tehtaille katsomaan, miten ne siellä EPS-levyä tekevät, sen verran kummallisia ehdotuksia on jo nyt tullut. Luottavaisin mielin eteenpäin, Jukka-Pekka Sintonen päättää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä