Suopohja sai oman historiikin


Yli 90 vuotta Suopohjan kylän historiaa on laitettu kansiin. Historiikki alkaa vuodesta 1925, jolloin perustettiin Suopohjan pienviljelijäyhdistys, ja päättyy kuluvan vuoden huhtikuuhun. Historiikin on koonnut ja kirjoittanut syntyperäinen ja yhä Suopohjalla asuva Reijo Virtanen.

—Kirjan lähtökohtana ovat Suopohjan pienviljelijäyhdistyksen ja kyläyhdistyksen pöytäkirjat, joita on Liedon kunnan yhdistysarkistossa. Tarinoita kirjassa ei juuri ole, vaan se etenee vuosi kerrallaan pöytäkirjojen mukaan, Virtanen kertoo.
Historiikki kertoo paitsi suopohjalaisten yhdistysten historiasta myös elämästä suomalaisella maaseudulla.
—Kirjassa on paljon kuvia. Olen saanut kuvia monelta entiseltä ja nykyiseltä suopohjalaiselta, Virtanen kiittelee.
Kotikylänsä historiaan perehtyessään Virtanen huomasi, että ainakin yhdestä asiasta kylällä on puhuttu useana vuosikymmenenä. Kylätalosta.
—Kylätaloa haikailtiin jo 40-luvulla. Silloin sitä varten oli saatu lahjoituksena tonttikin, mutta oikeus tonttiin raukesi, kun taloa ei rakennettu kolmen vuoden kuluessa. Talosta on keskusteltu sen jälkeen vielä ainakin 80- ja 2000-luvulla.
Sekä Virtasta että nykyistä Suopohjan kyläyhdistystä talon puuttuminen harmittaa. Erityisesti siksi, että 40-luvulla talosta oli tehty jo piirroksiakin.
—Kylätalo sijaitsisi melko lähellä nykyistä ohikulkutietä. Se ei olisi jäänyt tien alle vielä nytkään, kun tien nelikaistaistamista suunnitellaan, Virtanen kertoo.
Historiikki on yksi osa Suopohjan kyläyhdistyksen 90-vuotisjuhlavuotta. Loppuvuoden aikana yhdistys juhlii ainakin elokuisen maatilapäivän, joulukuisen juhlaillallisen ja uudenvuoden juhlien merkeissä.

Anniina Kajander

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä