Kaukolämpöverkko laajenee keskustan liepeillä

Liedon Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Anne Ahtiainen kävi tiistaina Kisakalliontien kaukolämpötyömaalla. Pistoputki Kisakallion päiväkodille saadaan valmiiksi kesän aikana. Yhtiön kaukolämpöverkosto laajenee jatkuvasti, ja lämpökeskusten käyttöaste lähenee sataa.

Liedon Lämpö Oy:n kaukolämpöverkko laajenee kesän aikana. Kisakallion koulua muutetaan paraikaa päiväkodiksi, ja samassa rytäkässä kiinteistö liitetään kaukolämpöverkkoon. Uusi putkilinja kulkee Kisakalliontien ja Tanhutien viertä.

—Linjarakennus on tehty nopealla aikataululla ja työt sujuneet mallikkaasti. Vaikutuksia liikenteelle ei oikeastaan ole Nuolemontien alitusta lukuunottamatta ollut. Tulevaisuudessa putkilinjaan on mahdollista tehdä lenkki vanhainkodin kautta Kisakalliontielle toimitusvarmuuden parantamiseksi. Myös ammattiopisto Novidan vanha paloasemakiinteistö liittyy kaukolämpöön lähiaikoina, kunnan omistaman yhtiön toimitusjohtaja Anne Ahtiainen kertoo.
Keskustan ja Avantin yhdistävä putkilinja on koeponnistuksia ja pintaviimeistelyjä vaille valmis, mutta verkoston automaatiota viritellään vielä ennen lopullista käyttöönottoa.

Uusista kerrostaloista lisää käyttäjiä

Avantin alueella kasvupotentiaalia riittäisi edelleen, Liedon keskusta-alueella taas kasvu tulee lähinnä uudisrakentamisesta. Verkostoa laajennetaan Saukonojantien suuntaan ja myöhemmin Kaijasenpellon asuinalueelle. Verkostoa kehitetään myös Kirkkotien varteen.
—Jokilaakson päiväkoti lämpeää kaukolämmöllä, samoin kunnantalo ja seurakuntatalot. Kirkko sen sijaan ei. Siellä on parin vuoden sisällä alkamassa remontti, joten siinä yhteydessä toivomme saavamme myös keskustan vanhimman rakennuksen kaukolämpöön, Ahtiainen listaa.
Kirkkotien ja Aurajoen väliin rakennettava kerrostalo liittyy itsestäänselvästi kaukolämpöön. Liedon Säästöpankin ja Liedon Asuntojen Keskustielle rakennettavien kerrostalojen kanssa käydään vielä neuvotteluja kaukolämpöön liittymisen osalta.

Taatilan keskuksessakin parannustöitä

Taatilan lämpökeskuksen käyttöaste alkaa olla lähellä maksimiaan. Keskuksen automatiikkaa säädetään loppukesästä niin, että tulevaisuudessa hakelämpöä saadaan hyödynnettyä entistä enemmän. Säätövoima otetaan kevyestä polttoöljystä, joka taas korvaa raskaan polttoöljyn elokuussa. Taatilan lämpökeskuksen öljysäiliöt vaihdetaan uuteen, mahdolliseen öljyvuotoon varaudutaan kemikaaliasetuksen vaatimalla vuotoaltaalla ja hakekattilan savukaasusykloni vaihdetaan uuteen. Sillä taas saadaan tehokkaammin talteen tuhkahiukkasia, mikä puolestaan tehostaa savukaasupesurin toimintaa ja vähentää huoltotaukoja.
—Uusi laitos olisi tarpeen. Me haluaisimme rakentaa sen Nuolemolle, lähelle tulevia käyttäjiä ja osaksi keskustan verkostoa. Nykyisellä kapasiteetilla joudumme turhan aikaisin tehostamaan lämmöntuotantoa öljyllä, mikä taas nostaa lämmöntuotannon kustannuksia, Anne Ahtiainen toteaa.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä