Pitkäaikaistyöttömillä on tuhannen taalan mahdollisuus saada töitä

TE-toimiston Airi Kapanen sekä Liedon työllistämispalveluiden Mika Stepanoff ja Kiira Lasarov-Pernaja olivat aurinkoisina vastassa pitkäaikaistyöttömiä lietolaisia, joille on tarjolla liuta työpaikkoja.

10.8.2017 Liedon lukion auditorioon kokoontui eilen aamupäivällä noin 40 pitkäaikaistyötöntä, joille on tarjolla ennenkuulumaton mahdollisuus työllistyä.

Heille lyötiin käteen pruju, josta löytyi työpaikkoja kiinteistöhoidosta toimistotyöhön ja iltapäiväkerhon ohjaajasta autonkuljettajaan.
Liedon kunnanhallitus päätti keväällä edelleensijoitusmekanismin käyttöönotosta työllistämisen työkaluna. Käytännössä Liedon kunta palkkaa kahdeksan kuukauden työsuhteeseen pitkäaikaistyöttömiä, jotka sijoittuvat edelleen töihin kolmannelle sektorille. Lupa on tässä vaiheessa 25 henkilön työllistämiseen.
—Järjestöille pidettiin kesäkuun alussa infotilaisuus aiheesta, ja avoimia työpaikkoja on nyt löydetty noin 40. Puolet niistä on Liedossa ja loput Turussa. Tavoitteena oli löytää 10—15 paikkaa, eli kyllä tässä hymyillä voi, toteaa Liedon yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff.
Liedon kunta saa TE-toimistolta palkkatukena 50 prosenttia työllistettävien henkilöiden palkkakuluista. Jokaisesta pitkäaikaistyöttömästä tulee kunnalle kuukausittain sakkoa, joten työllistämisen lopulliset kustannukset ovat lähellä neutraalia.
—Ihmiset saadaan töihin, ja tehdään samalla iso kädenojennus järjestöille, kun heille tarjotaan ilmainen työntekijä kahdeksaksi kuukaudeksi. Työaika on minimissään 20 tuntia viikossa, mutta tavoitteena on, että mahdollisimman moni saa kokopäivätyön ja kohtuullisen palkan, joka on silloin noin 1.600 euroa kuussa, kertoo Stepanoff.
Kunta hoitaa kaikki työnantajan velvollisuudet. Järjestö vastaa päivittäisestä toiminnasta työpaikalla.

Joustavampi vaihtoehto

Yhdistykset ja säätiöt ovat tarttuneet innolla mahdollisuuteen. Eilen tiedossa oli 36 varmaa työpaikkaa sekä lisäksi kymmenkunta paikkaa, joista ei ollut vielä tarkkaa toimenkuvaa.

Infotilaisuuteen kutsutut henkilöt saavat valita tärkeysjärjestyksessä kolme työpaikkaa, joihin he hakevat. Liedon työllistämispalvelut etsii hakijoiden joukosta sopivat ehdokkaat, jotka työpaikan tarjoava järjestö haastattelee ja valitsee sopivan henkilön.
—Toimenkuvaa voidaan muokata työntekijän osaamisen ja myös jaksamisen kannalta. Tässä on joustomahdollisuutta, jota yksityisillä työmarkkinoilla ei niinkään ole, joten heillä on hyvät mahdollisuudet päästä töihin, myhäilee Stepanoff.
Osa työpaikan tarjoavista järjestöistä on jo ilmoittanut, että mikäli tästä löytyy heille hyvä henkilö, hänet ollaan valmiita ottamaan työsuhteeseen.
Tavoitteena on, että mahdollisimman moni aloittaa työt syyskuun aikana.
—En olisi ikinä uskonut, että tämä lähtee näin hyvin liikkeelle. Meidän pitkään työttömänä olleet ihmiset ovat olleet aivan innoissaan tästä mahdollisuudesta. Sitä on ollut hieno seurata.
Prosessin sivutuotteena Liedon työllistämispalvelut on saanut koottua ison verkoston, jota voidaan jatkossa hyödyntää kaikkien työnhakijoiden kohdalla.

Eliona Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä