Vadelman satokausi on päässyt vauhtiin

Nummenpään luomutilan tämän satokauden ensimmäiset vadelmat saatin heinäkuun viimeisinä päivinä.

10.8.2017 Vadelman satokausi on nyt hyvässä vauhdissa. Liedon Asemalla sijaitsevan Nummenpään luomutilan yrittäjä Päivi Paavilainen arvioi, että satoa tullaan saaman ainakin elokuun lopulle asti.

—Paljon riippuu säistä. Jos ilma on viileä, kypsyviä marjoja riittää kauemmin, mutta jos helteet tulevat, kaikki marjat kypsyvät kerralla, Paavilainen sanoo.
Viileä kesä on tehnyt sen, että vadelmasato saadaan tänä vuonna hieman keskimääräistä myöhemmin. Viime vuonna näihin aikoihin Nummenpään tilalla jo lopeteltiin poimintaa.
—Alkukesästä jouduimme kastelemaan vadelmia enemmän kuin aikaisemmin, koska täällä ei satanut. Nyt kun pääsisi poimimaan, on vettä tullut, Paavilainen harmittelee.
Aivan Liedon ja Auran rajalla sijaitsevalla Nummenpään tilalla on menossa vasta kolmas satokausi. Suurin osa vadelmasadosta menee itsepoimintana. Keskiviikkona aamupäivälläkin vadelmapensaissa oli muutamia innokkaita poimijoita.
—Tämä on kolmas vuosi, kun olemme täällä poimimassa. Olemme siis käyneet aina, kun täällä on ollut vadelmaa. Poimimme itse 15 litraa ja otamme 5 litraa valmiiksi poimittuna. Talven aikana vadelmia syödään niin puuron päällä kuin smoothiessakin, lietolainen Niina Haario kertoo.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä