Mikkelinmarkkinat hyvästeli vanhan torin

Kaarina Luoma Sastamalasta oli tullut Mikkelinmarkkinoille paistamaan muikkuja. —Lietoon on ihana tulla, Luoma sanoo.

3.10.2017 Järjestyksessään 47:nnet Mikkelinmarkkinat pidettiin Liedon vanhalla torilla viime sunnuntaina. Markkinoita on järjestetty koko ajan samalla paikalla, mutta ensi vuonna ne muuttavat Kauppapihalle. Myös osa Karjatiestä on ensi vuodesta alkaen markkina-aluetta.

—Tunnelmat ovat haikeat. Markkinoilla on kauppiaita, joilla on ollut sama paikka vuosikymmeniä, kertoo markkinoita järjestävän Lions Club Liedon markkinatoimikunnan puheenjohtaja Heikki Rajaniemi.
Uusi paikka tuo myös uusia mahdollisuuksia.
—Kojun sijaan monet myyvät suoraan autosta. Uudessa markkinapaikassa myyntipaikat ovat suurempia.
Tämän vuoden markkinoilla oli muutamia tyhjiä myyntipaikkoja.
—Meille oli yllätys, että osa paikan varanneista peruutti viime tingassa tai jätti kokonaan tulematta. Olisiko kyseessä ollut "formulakato". Aamulla oli kyllä aistittavissa, että markkinoilla ei ollut perinteistä pöhinää.

Uusia myyntipaikkoja kysytään jo

Kaarina Luoma myi markkinoilla paistettuja muikkuja. Luoma on Sastamalasta ja muikut Viitasaarelta. Luoma kiertää markkinoita ja tapahtumia Vaasasta Lietoon ulottuvalla alueella.

Mikä saa tulemaan Liedon Mikkelinmarkkinoille?
—Tänne on ihana tulla. Tutut asiakkaat kysyvät, ovatko muikut yhtä hyviä kuin viime vuonna. Hyvä työ saa asiakkailta hyvää palautetta, Luoma kertoo.
Asiakkaita oli Luoman mukaan ollut mukava määrä ja kauppa oli käynyt.
Luomaa ja muitakin myyjiä kiinnostivat jo ensi vuoden myyntipaikat. Vaikka markkinat muuttuvat, myyjät säilyvät.

Maalaismarkkinoilla ne alkoivat

Liedon nykymuotoiset ensimmäiset Mikkelinmarkkinat järjestettiin vuonna 1971. Jo keskiajalla Sauvalassa oli ollut markkinoita. Perinteisesti maatalojen ulkotyöt päättyivät Mikkelinpäivänä, jolloin oli aikaa käydä markkinoilla.

Turun Tienoo kertoi markkinoista 8. lokakuuta 1971. Tuolloin myyntipaikkoja oli 27. Maalaismarkkinoilla oli tarjolla leipää, makkaraa ja syksyn puutarhasatoa. Ladyjen torikahvilassa kerhohuoneella oli kukka-asetelmia ja verhonäyttely. Yleisöä oli uutisen mukaan runsaasti.
Markkinoilla oli tuolloin myös ohjelmaa. TV:n Liikennesolmun juontaja, varatuomari Veikko Pajunen selvitteli liikennekysymyksiä. Oli myös huutokauppa ja toivemusiikkia.
Idean vanhan ajan markkinoista esitti klubin silloinen presidentti ja Liedon Säästöpankin johtaja, nykyinen kunnallisneuvos Jaakko Kailiala. Markkinoiden luonteeseen vaikutti myös Liedon historiaan perehtynyt kotiseutuneuvos Mauno Wanhalinna.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä