Ruotsinkielinen päiväkoti muutti Kirkkotien kerrostalojen tieltä

Solstrålenin päiväkodinjohtaja Johanna Valonen auttaa Siiri ha Helmi Lempalle sadevaatteita päälle. Päiväkodin uusissa tiloissa eteinen on vanhaa tilavampi.

5.10.2017 Fölkhälsanin ruotsinkielinen päiväkoti Solstrålen on muuttanut Liedossa Kirkkotieltä Hyvättyläntien varteen. Päiväkoti joutui etsimään uudet tilat, koska sen vanha talo puretaan Kirkkotien varteen vanhalle torille rakennettavien kerrostalojen tieltä.

Solstrålen löysi uudet tilat Hyvättyläntieltä terveyskeskusta vastapäätä. Samassa paikassa on aiemmin toiminut psykiatrinen hoitola, ja viime kesänä se oli kunnantalon työntekijöiden väistötilana.
Vaikka uudessa paikassa on tilaa suunnilleen saman verran kuin edellisessäkin, tilat ovat hyvin erilaiset.
—Uudet tilat mahdollistavat pienryhmätoiminnan paljon paremmin kuin vanhat. Nyt meillä on useita pieniä huoneita, joihin pienryhmät voivat mennä. Meiltä aikuisilta tämä vaatii sen, että käännämme ajattelumme toisinpäin, koska olemme tottuneet muutamaan isoon tilaan, Solstrålenin päiväkodinjohtaja Johanna Valonen sanoo.
Valosen mukaan uusi varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa nimenomaan pienryhmässä toimimiseen.
—Olen huomannut, että lasten on nyt paljon helpompi keskittyä, kun ollaan pienemmissä tiloissa. Vaikka aiemminkin toimimme pienryhmissä, tilanne oli eri, koska samassa huoneessa oli muitakin ryhmiä.
Päiväkoti on uusissa tiloissaan nyt kolmatta viikkoa. Valosen mukaan sekä henkilökunnan että lasten kotiutuminen on hyvässä vauhdissa.
—Lapset ovat tyytyväisiä. Erityisesti pihaa he rakastavat. Siellä on omenapuita, joihin on kiva kiivetä. Nyt on myös kiipeilyteline, jota vanhalla pihalla ei ollut.

Ei mahdollisuutta kielikylpyyn

Koska uudet tilat ovat kooltaan samaa luokkaa kuin vanhat, on Solstrålenissa saman verran lapsia kuin ennenkin eli 34.

—Näissä tiloissa tämä määrä on maksimi. Lapsimäärä on ollut sama jo vähintään vajaat kymmenen vuotta, Valonen kertoo.
Tällä hetkellä päiväkoti tarjoaa ainoastaan ruotsinkielistä varhaiskasvatusta. Kielikylpyä kysytään kuitenkin paljon.
—Meillä ei ole tiloja kielikylvyn tarjoamiseen, koska ruotsinkielisiäkin lapsia on niin paljon. Suurin osa lapsistamme on kaksikielisiä, mutta on meillä myös täysin suomenkielisiä.
Päiväkodin henkilökunta puhuu lapsille ruotsia. Jos hoidossa on kuitenkin ruotsia osaamaton lapsi, turvallisuudentunne luodaan suomeksi.
—Jos lapsi ei osaa ruotsia ollenkaan, hänelle voidaan puhua sekä suomea että ruotsia. Esimerkiksi aamupalalla voidaan kysyä ensin ruotsiksi "tar du gröt" ja sitten suomeksi "otatko puuroa", Valonen selittää.

Anniina Kajander

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä