Uusi uljas kunnantalo rupeaa paljastumaan

Liedon kunnantalon uusi ilme alkaa paljastua. Kunnan kiinteistöpäällikön Pekka Väisäsen mukaan pinta rapataan vielä samansuuntaisella kellertävän vaalealla värillä kuin entinen laattapinta oli parhaina aikoinaan.

12.10.2017 Liedon keskeisimmällä paikalla sijaitseva kunnantalo on ollut viimeisen vuoden aikana mittavan remontin kourissa. Seinustat on kaivettu auki, ja rakennus on ollut telineiden ympäröimänä ja hupulla peitettynä. Nyt remontti on loppusuoralla ja tulos alkaa paljastua.

—Näkyvin muutos on pääsisäänkäynti ja tuntuvin kuntalaisten kannalta uusittu ja laajennettu kirjasto. Tuulikaappia on kasvatettu esteettömyyssyistä ja kirjastolle tehty siihen oma sisäänkäyntinsä, joka mahdollistaa omatoimikirjaston käyttöönoton, kertoo kunnan kiinteistöpäällikkö Pekka Väisänen.
Kunnantalon remontointi alkoi vuosi sitten salaojien uusimisella, entiset kun olivat osittain väärällä korkeudella eivätkä vetäneet kyllin hyvin.
Sen jälkeen avattiin rakennuksen ulkokuori, joka oli ruvennut paikka paikoin rapautumaan. Kosteuden ja pakkasen yhteisvaikutus oli pidemmän päälle liikaa julkisivun vanhalle laattapinnalle.
—Eristevillat olivat lopulta paremmassa kunnossa kuin osattiin odottaa, mutta ne uusittiin kaikki. Villojen alla oleva sisäkuori säästettiin, mutta huonon kunnon vuoksi sitä jouduttiin osittain paikkaamaan yhdellä lisävillakerroksella.
Kunnantalon aiempi laattajulkisivu korvautuu nyt rapatulla pinnalla. Pohjarappauksen päälle tulee vielä kellertävän vaalea ruiskurappaus.
—Arkkitehti on hakenut pintaan samaa värimaailmaa, joka oli alkuperäisenä ajatuksena kunnantalon julkisivussa. Entistä parempien ja paksumpien villojen myötä talon energialaskut tulevat pienenemään, sanoo Väisänen.

Kirjastoon lisää asiakastiloja

Consti Korjausurakointi Oy:n hoitamat julkisivuremontti ja kirjaston laajennus valmistuvat aikataulun mukaisesti marraskuun loppuun mennessä. Kirjaston tilat uudistuvat täysin myös toiminnallisesti, ja uutta pinta-alaa tulee noin 100 neliömetriä.

—Lukutilaa ja nuorisotilaa on jäsennelty kirjastoon enemmän. Lasten satuhuone ja toimistotiloja on siirretty toisaalle kunnantaloon, jolloin kirjaston asiakastilat kasvavat senkin osalta, kertoo Pekka Väisänen.
Kun kirjastolla on oma sisäänkäyntinsä tuulikaapin puolelta, myös kunnantalon aula saadaan paremmin käyttöön erilaisia tilaisuuksia varten.
Kunnantalon julkisivun ja salaojien korjauksen kustannukset ovat noin miljoona euroa. Kirjaston remontointi ja laajennus tulee maksamaan kunnalle noin 1,4 miljoonaa euroa, johon on luvattu valtionavustusta 450.000 euroa.
—Seinän ulkokuorta on piikattu ja purettu keväästä asti. Siitä aiheutunut meteli on ollut sisätiloissa jopa häiritsevää. Henkilökunnalle on jaettu kuulosuojaimia. Kiitokset heille siitä, että ovat jaksaneet remontin keskellä tehdä päivittäisiä töitään. Nyt suurimmat meteliä aiheuttavat työt ovat ohitse.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä