Liedossa päästiin ihan kunnon satoon

Aino ja Ida Sipilä, Petri Riikonen ja Kalle Sipilä veivät kirkkoon siunattavaksi vakallisen Liedon peltojen antimia. Satoa saatiin lopulta melkoisen hyvin.

24.10.2017 Valtakunnan tasolla puhutaan katovuodesta, ja Sipilän hallitus on lisäbudjetissaan luvannut tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia maanviljelijöitä 25 miljoonalla eurolla.

Liedossa on kuitenkin korjattu kelpo sato. Viljat ehtivät valmistua, ja ne saatiin pääsääntöisesti puitua ajallaan.
—Liedon alueella sato on kilomäärällään ihan vertaansa vailla. Laatu on, sanotaan nyt vaikka, kohtuullinen. Vaihtelu on tosin suurta tila- ja kyläkohtaisesti. Liedostakin löytyy niitä, joilla on vielä puimatta, raportoivat lietolaiset maanviljelijät Kalle Sipilä ja Petri Riikonen.
Sipilä isännöi lammastilaa Kaurinkoskella, ja Riikonen harjoittaa viljanviljelyä Yliskulmalla. Sunnuntaina he osallistuivat Maataloustuottajain Liedon yhdistyksen edustajina sadonsiunaukseen Liedon kirkossa.
Yleisesti Suomessa sadon pilasi sateinen ja kylmä kesä, mutta Lieto sattui olemaan se kaikkein kuivin kolkka. Sademäärät olivat kohtuullisia, eikä rajuja sateita saatu, jolloin viljat pysyivät pääosin pystyssä.
Syyskylvöt kylläkin jäivät vähäisiksi puintien viivästyttyä. Alkukesä oli kylmä ja kuiva, joten kasvukausi oli nyt syksyllä vähintään kaksi viikkoa myöhässä.
Sipilä ja Riikonen toteavat, että maanviljelijät osasivat etukäteen pelätä katovuotta, sillä seiskaan loppuvat vuodet ovat olleet viljelysten kannalta katastrofaalisia ainakin vuodesta 1977 lähtien.
—Nämä seiskavuodet ovat jokainen olleet erilaisia ja omalla tavallaan haasteellisia, mutta jollain tavalla on joka kerta mennyt pieleen. Keväällä jo viisasteltiin, kannattaako mitään kylvääkään.
Haasteita maataloustuottajilla riittää tänä päivänä muutenkin. Parhaiten heitä voi tukea valitsemalla ensisijaisesti kotimaisen tuotteen. Viljelijöistä tuntuu myöskin, ettei heidän työtään oikein arvosteta.
—Arvostuskin lämmittäisi kovasti ja toisi mielekkyyttä työhön. Omakotiasujat haja-asutusalueella näkevät toimintaamme päivittäin, mutta hekin näkevät usein vain huonot puolet siinä, pohtivat viljelijät puurolautasen äärellä seurakuntatalolla.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä