Kulku pyörätuolilla Ruskon kirkkoon helpottuu

Ruskon seurakunnan seurakuntamestari Ilari Heikkilä on rakentanut mallin luiskasta, joka rakennetaan helpottamaan pyörätuolia käyttävien pääsyä kirkkoon.

26.10.2017 Ruskon kirkkoon kulkemisen helpottamiseksi ollaan rakentamassa kauan toivottua ja odotettua luiskaa, jota pitkin pääsee pyrätuolilla nykyistä helpommin kirkkoon ja hautausmaalle.

—Tästä on puhuttu pitkään, ja luiskaa on toivonut myös vanhus- ja vammaisneuvosto. Kirkon pääportin kohdalla on niin rankka nousu, että siitä kulkeminen on hankalaa pyörätuolilla, sanoo kirkkoherra Pasi Salminen.
Uusi luiska rakennettaneen huoltorakennuksen puoleiselle sivustalle.
—Tarkoitus on päästä toteutukseen mahdollisimman pian, Salminen totesi.
Itse kirkkoon pääsee pyörätuolilla asehuoneen kautta. Siellä on betonista valettu luiska.
Vahdon kirkkoon on niin ikään tehty luiska esteettömyyttä poistamaan.
—Myös Ruskon seurakuntataloilla on kiinteä luiska pyörätuoleja varten. Vahdon seurakuntatalolle ei ole lainkaan korkeata porrasta, ja sama koskee kirkkoherranvirastoa.
Ruskon Kirkkotuvassa on sisällä siirrettävä ramppi.

Kirkko on tarkoitettu kaikille

Kirkkoherra Pasi Salminen allekirjoittaa evankelis-luterilaisen kirkon periaatteen, jonka mukaan kirkko on tarkoitettu kaikille.

Esteettömyys on osa tuota periaatetta.
Suomen perustuslaki kieltää vammaisuuden perusteella tapahtuvan syrjinnän. Kun seurakunnat rakentavat uutta tai korjaavat vanhaa, tulee niiden toteuttaa myös esteetön pääsy tiloihinsa.
Korjattavat tilat kartoitetaan yhdessä vammaisten ihmisten kanssa. Näin neuvoo kirkko. Ruskon kirkkoneuvosto on pyytänyt luiskasta vanhus- ja vammaisneuvoston lausunnon.
Kirkkorakennuksen esteettömyys tarkoittaa usein kahta—kolmea asiaa: esteetön sisäänpääsy, pääsy alttarille ja useimmiten esteetön wc-tila. Vanhoissa kirkoissa on korkea kivijalka. Jos luiskasta tulee kohtuuttoman pitkä, pitää löytää muu vaihtoehto, esimerkiksi nostin tuulikaappiin.
Kirkon ohjeistuksessa muistutetaan, että kulkureittien esteettömyyden lisäksi kuulemista auttava induktiosilmukka pitää olla asennettuna seurakunnan tiloihin. Puheet on oltava saatavilla myös teksteinä tai tekstitettyinä, ja näkemisen helpottamiseksi tiloissa pitää olla riittävä valaistus ja värikontrastit.
Niin ikään seurakuntia ohjeistetaan hankkimaan pistevirsikirjoja ja muuta materiaalia pisteillä sekä isolla tekstillä.

Rauli Ala-Karvia

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä