<f"Gill Sans Std Bold"z20>Seurakunnan m<f$z$>onitoimitilahankkeen hintakatoksi kaksi miljoonaa euroa

Liedon kirkkovaltuusto päätti, että uusi monitoimitilahanke pitää toteuttaa korkeintaan kahdella miljoonalla eurolla. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Seppo Mikkonen (keskellä) toteaa, että uusia puheenvuoroja ei ole pyydetty. Vasemmalla talouspäällikkö Markku Ilonen, oikealla pöytäkirjaa pitänyt hallintosihteeri Sari Koski.

31.10.2017 Liedon seurakunnan kirkkovaltuusto päätti, että uutta monitoimitilahanketta varten varataan kaksi miljoonaa euroa. Summa pitää sisällään myös Vanhan seurakuntatalon purkamisen, joka maksaa arviolta ainakin 100.000 euroa.

Uuden rakennuksen pinta-ala on noin 500 neliömetriä. Purettavan Vanhan seurakuntatalon pinta-ala on noin tuhat neliömetriä.
Kirkkoneuvoston pohjaesitys oli, että investoinnin kokonaisarvo olisi maksimissaan 2,5 miljoonaa euroa. Kirkkovaltuusto päätti, että puoli miljoonaa euroa vähemmän pitää riittää. Kahden miljoonan euron varausta hankkeeseen esitti Juhani Pilpola Pertti Tenhusen kannattamana. Samalla kirkkovaltuusto päätti, että monitoimitila tehdään erillisenä rakennuksena. Uusi rakennus sijoittuu samaan pihapiiriin Uuden seurakuntatalon ja Nuortentalon kanssa.
Seurakunta toteuttaa hankkeen merkittävin osin pitkäaikaisella luotolla. Seurakunta käyttää säästöjään korkeintaan puolet investoinnin arvosta. Kirkkovaltuusto päätti, että rakennushanketta varten saa nostaa korkeintaan kaksi miljoonaa euroa pitkäaikaista luottoa.

Julkisen rakentamisen hintapaineet

Kirkkovaltuusto keskusteli vilkkaasti uudesta monitoimitilasta sekä sen kustannusarviosta. Talouspäällikkö Markku Ilonen kertoi hankkeen taustoita. Ilonen esitteli Arkkitehtitoimisto JMH Oy laatimia alustavia luonnoksia rakennuksen sisätiloista ja ulkoasusta. Monitoimitalossa olisi työtilat noin 25 hengelle. Talossa olisi yhteisiä työpisteitä ja avoimia työtiloja.

Vaikka talouspäällikkö Ilonen korosti, että rakennuksen suunnittelu alkaa vasta sen jälkeen, kun kirkkovaltuusto on tehnyt hankepäätöksen, käytettiin kokouksessa jo puheenvuoroja sisätilojen suunnittelusta ja toimivuudesta.
Kirkkoherra Harri Ruskeepää kertoi, että henkilökunta on kärsinyt nykyisten toimitilojen hajanaisuudesta. Henkilökunta haluaa, että toimitilat ovat samassa pihapiirissä.
Kirkkovaltuusto keskusteli pitkään julkisen rakentamisen kustannuksista. Eliisa Lehti hämmästeli, että kaksi kertaa suurempiakin rakennuksia pystytään toteuttamaan samalla hinnalla. Yhtenä ongelmana nähdään se, että investointivarausten summat ovat julkisia, ja tätä tietoa rakennusliikkeet osaavat hyödyntää tarjouksissaan. Talouspäällikkö Ilonen tähdensi, että talousarviota ei voi laatia niin, että investoinnin summa jätettäisiin avoimeksi, ei varsinkaan, kun puhutaan miljoonaluokan investoinnista.
Minna Ylikännö toi esille, että tarjouskilpailun voi keskeyttääkin, jos urakkatarjoukset ylittävät valtuuston päättämän korkeimman hinnan.
Keskustelussa olivat siellä myös rakennuksen vaatima paalutus, Vanhassa seurakuntatalossa olevan asbestin purkaminen, uuden rakennuksen rakennustapa, rakentamisen aikataulu sekä rakennuksen sisäilman seuranta.
Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Seppo Mikkonen summasi keskustelun toteamalla, että kirkkovaltuusto on lähettänyt viestin, minkä hintaista rakennusta ollaan rakentamassa.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä