Tammentupalaiset pärjänneet väistötiloissa venymällä

Maahisten ryhmä valmistautui eilen päiväunille pankin takahuoneessa. Työelämään Tammentuvan päiväkodissa tutustumassa oleva Hulda Ääri luki lapsille satua ja silitti selkää.

2.11.2017 Asemanseudun päiväkoti Tammentupa ei nimestään huolimatta ole varsinainen tupa, johon koko päiväkotiperhe kokoontuisi päivittäin.

Päiväkoti toimii tällä hetkellä kolmessa eri kiinteistössä ja odottelee varsinaisen päiväkodin remontin valmistumista vesivahingon jäljiltä. Esikouluikäiset on jaettu kahteen 16 lapsen ryhmään, joista toinen toimii Pahkamäen koululla, toinen Asemanseudun vanhassa kaupassa. 2—5-vuotiaiden kaksi päiväkotiryhmää, Maahiset ja Vuorenpeikot, taas viettävät päivänsä Liedon Säästöpankin vanhassa pankkikonttorissa. Pankkitalosta löytyy myös päiväkodinjohtaja Päivi Kuorilehdon työhuone.
—Yhteensä päiväkodissa on lapsia tällä hetkellä 62, ja tulevat ikäluokat näyttävät suuruusluokaltaan samanlaisilta. Asemanseudulle muuttaa edelleen lapsiperheitä, ja ensi syksynä koulunsa aloittaa yli 30 ekaluokkalaista, Kuorilehto laskee.
Tammentupa hajaantui viime keväänä. Vanhalle terveysasemalle, päiväkodin kylkeen, oli juuri saatu valmiiksi modernit päiväkotitilat. Ensimmäisenä viikonloppuna halkesi vesiputki ja lattiat ja seinät revittiin auki. Pahaksi onneksi myös Tammentuvan päiväkodin remontti oli jo aloitettu, joten yhtäkkiä väistötiloja tarvittiin kipeästi.
—Ihmeen hyvin olemme pärjänneet! Vanhemmat ja lapset ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtävästi. Henkilökunnalta jatkuva muuttaminen ja mukautuminen on toki vaatinut paljon venymistä. Kun päivittäisiä rutiineja joudutaan rakentamaan uusiksi, työ on totta kai tavallista rankempaa.
Ylimääräisiä henkilö- tai määräraharesursseja ei Tammentuvan evakoille ole kunnasta ohjattu, vaan tilanne on hoidettu henkilökunnan ammattitaidolla.
—Tärkeintä lapsille on tuttujen aikuisten, tuttujen leikkien ja lelujen pysyvyys. Esimerkiksi kaupan takapihalla eskarilaiset ovat kehittäneet aivan uusia leikkejä, vaikka henkilökunta suhtautui pieneen pihaan etukäteen epäilevästi, Kuorilehto kiittelee.

Vuodenvaihteessa muutetaan taas

Tällä hetkellä arvio varsinaisen Tammentuvan päiväkotikiinteistön ensimmäisen puolikkaan valmistumisesta on parin kuukauden päässä. Alkuvuodesta päiväkotitoiminta alkaa siis entisellä terveysasemalla. Toinen puolisko talosta valmistunee kevään—kesän kynnyksellä, jolloin lapsipaikkoja aukeaa toiset 24.

—Eskarit eivät Tammentuvalle mahdu silloinkaan. He jatkavat joko koululla tai sitten täällä pankissa, Päivi Kuorilehto kertoo.
Viikon käytössä olleet entisen terveysaseman tilat olivat Kuorilehdon mukaan "ihanat". Oli toimiva kuraeteinen, riittävän iso aula ja sopivan kokoisia huoneita. Osa asemanseutulaisista on ihmetellyt kunnan intoa remontoida "vanhaa rötisköä" sadoilla tuhansilla euroilla, vaikka järkevämpää olisi ollut rakentaa kokonaan uusi päiväkoti.
—Tammentuvalle tulee sen valmistuttua varmasti toimivat tilat. Poikkeuksellista on yhteinen erillinen ruokasali talon keskellä. Ruokailun takia ei siis enää tarvitse siivota leikkejä pois. Muutenkin uskon, että remontoiduissa tiloissa viihtyvät sekä lapset että henkilökunta, Päivi Kuorilehto päättää.
Jos kaikki menee putkeen, ensi syksynä tammentupalaiset pääsevät siis kokoontumaan yhteiseen tilaan, niin kuin tuvassa pitääkin.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä