Koirat edellä nuorten elämään


7.11.2017 Kahden suuren koiran kanssa Liedon keskustaa kiertävä pariskunta on Liedon nuorille tuttu ilmestys. Monesti, kun mopo ajaa ohi, kuuluu "tööt, tööt" ja käsi nousee pystyyn. Lonkaiset morjenstavat takaisin, vaikka eivät aina tiedä, kuka siinä tarkalleen ottaen menee.

—Se on pääasia, että me tykkäämme nuorista ja nuoret tykkäävät meistä. Meille voi tulla juttelemaan mitä vaan, ja niin ne tulevatkin. Liedon nuoriso on kivaa ja fiksua porukkaa.
Mervi ja Kari Lonkainen kuuluvat Liedon nuorisotoimen työntekijöiden avuksi ilmoittautuneiden seitsemän vapaaehtoisen aikuisen joukkoon. Tässä roolissa he ovat vuorollaan apuvalvojina Liedon keskustan nuokkarilla eli Lempparilla.
Lisäksi he ovat ottaneet tavaksi kiertää koiralenkeillään iltaisin Laurin kentän poikki ja jäädä juttelemaan siellä hengailevan nuorison kanssa. Lonkaiset ovat lähestyneet nuoria ennakkoluulottomasti ja yllättyneet positiivisesti.
—Nuorisosta tulee ensimmäisenä mieleen joku rämäpäinen rääkyjälauma, mutta se on justiinsa toisinpäin. Keskustelu nuorten kanssa on ollut avointa ja järkevää molempiin suuntiin. Heillä on hyvä ryhmähenki, ja kaikki osaavat käyttäytyä, kuvailee Kari Lonkainen.
Laurin kentän katoksilla kokoontuva nuoriso on viime vuosina saanut yöhön asti jatkuvalla metelöinnillään lähitalojen asukkaat repimään hiuksiaan. Koko ajan joku tulee ja lähtee mopolla, ääni nousee ja meno yltyy.
—Meidän nähden ei ole koskaan ollut mitään hulabaloota, kun olemme käyneet siellä kello 20—23 välisenä aikana. Joskus olen pyytänyt heitä siivoamaan, kun on ollut paljon roskaa maassa. Yksikään nuori ei ole ikinä kyseenalaistanut, että mikä sinä olet minua komentamaan, kertoo Mervi Lonkainen.
Nuoret morjenstavat heitä kaukaa ja juoksevat usein vastaankin. He tykkäävät niin paljon koirista, jotka taas tykkäävät olla huomion keskipisteenä. Lonkaiset alleviivaavat, että heidän ei ole tarkoitus leikkiä mitään poliisia tai sosiaalityöntekijää.
—Olemme tavallisia koiranulkoiluttajia, kiinnostuneita nuorista ja heidän hyvinvoinnistaan. Juttelemme ja kysymme, onko kaikki hyvin. Emme lähde syyttämään tai raivoamaan.

Lemppari auki viikonloppuisin

Tänä syksynä Liedon keskustan nuorisotilaa on saatu vapaaehtoisten avulla pidettyä auki huomattavasti aiempaa enemmän.

—Saimme palautetta, että nuorisotilaa olisi tarvetta pitää auki viikonloppuisin. Toive tuli myös nuorten puolelta, ja kävijöitä on ollut peräti 30—60 illassa. Näin on yritetty myös rauhoittaa tilannetta Liedon keskustassa, kertoo Liedon vs. nuoriso- ja kulttuurisihteeri Jussi Hernelahti.
Vapaaehtoiset ovat mahdollistaneet sen, että Lemppari on ollut elokuusta lähtien lähes joka viikko auki joko perjantaina tai lauantaina tai jopa molempina iltoina. Viikonlopun aukioloja on lisätty myös Ilmaristen nuorisotilalla, ja Asemalla nuorteniltoja pidetään pelkästään vapaaehtoisten voimin.
—On hieno juttu, että olemme saaneet kasvatettua vapaaehtoisten rinkiä ja pidettyä tiloja auki nuorille, kun he selvästi haluavat tulla, sanoo Hernelahti.
Lonkaisilla on sillä tavalla oma lehmä ojassa, että samalla he pysyvät kärryillä omien poikiensa touhuista. Heillä on 14- ja 15-vuotiaat pojat, jotka ovat siellä muiden joukossa.
—Nuorten touhuja on hauska seurailla. Sitä myötä keski-ikäinenkin saa tuoretta näkökulmaa asioihin. Tunnemme suurimman osan näistä nuorista, eivätkä he ole mitään reuhoajia. Harmittaa heidän puolestaan, että niin ajatellaan.
Nuorissa on tulevaisuus, ja Lonkaiset näkevät, että Liedon kunnan pitäisi pystyä enemmän panostamaan heihin.
—Kasvava kunta tarkoittaa kasvavaa nuorisoa ja kasvavia ongelmia. Nuorisotoimi tekee mahtavaa työtä lietolaisten nuorten eteen, mutta työmäärä heillä on ihan valtava. Myös vanhempien täytyisi hoitaa oma osansa, he pohtivat.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä