Lietolainen Auli Hänninen valvoo perheyritysten etuja

Lietolainen Auli Hänninen aloitti viime viikolla Perheyritysten liiton toimitusjohtajana. Kalenteriin mahtuvat myös Liedon kunnanvaltuuston, tarkastuslautakunnan ja elinkeinotoimikunnan sekä Liedon Säästöpankin hallituksen tehtävät.

9.11.2017 Lietolaisen Auli Hännisen kalenterissa on ahdasta. Viime kuntavaaleissa Hänninen valittiin ensikertalaisena Liedon kunnanvaltuustoon, ja luottamuspaikkaneuvotteluiden saldona oli tarkastuslautakunnan ja elinkeintotoimikunnan puheenjohtajuudet.

Viime viikolla Hänninen aloitti uudessa toimessaan Perheyritysten liiton toimitusjohtajana. Eilisen kohdalla oli vielä Liedon Säästöpankin hallituksen kokous, ja aamukahvit paikallislehden toimittajan kanssa.
—Tyttäreni juuri sanoi, että "äiti, sinä olet tosi huono sanomaan ei", Hänninen nauraa.
Vajaat 15 vuotta Yleisen työttömyyskassa YTK:n palveluksessa, viimeksi toimitusjohtajana, toiminut Hänninen headhuntattiin Perheyritysten liiton johtoon. Varsinaista hinkua pois YTK:sta Hännisellä ei ollut.
—Kun soitto tuli ja kiinnostusta kysyttiin, aloin pohtia eri mahdollisuuksia. Olen aina halunnut vaikuttaa yhteisiin asioihin, ja tunsin työntekijäpuolen asiat kuin omat taskuni. Uusi työ on alkanut asioiden, ihmisten ja yksityiskohtien opettelulla, Hänninen kertoo.
Uusi pesti joustaa Hännisen tarpeiden mukaan; osan työajasta hän on kotitoimistolla Liedon Teijulassa, osan tien päällä jäsenyrityksissä ja osan Perheyritysten liiton toimistolla Helsingin keskustassa.
—Koti pysyy Liedossa, totta kai. Tämäntyyppinen työntekijän ja työnantajan välinen jousto ja hyvä tahto on myös Perheyritysten liiton tavoitteena. Paikallista sopimista työpaikoilla pitää lisätä, mutta se ei saa olla työnantajallekaan mahdollisuus saneluun, vaan nimenomaan sopimista.
Perheyritysten liiton perustehtävät ovat edunvalvonta, koulutus ja verkostoituminen. Liiton jäsenistö koostuu nimenomaan suuremmista suomalaisista perheyrityksistä, ei niinkään pk-kokoluokan firmoista. Tarkemmin toimitusjohtajan tehtävät määrittää vuodenvaihteessa aloittava liiton uusi hallitus.

Asialistalla verotus ja työllistäminen

Valtaosa Suomessa toimivista yrityksistä on nimenomaan perheyrityksiä. Auli Hännisen mukaan Suomi menestyy, jos perheyritykset menestyvät. Varsinaisia esteitä menestykselle ei ole, mutta tietä voisi vielä monella tapaa tasoittaa.

—Verotuksen kokonaiskuva on tärkeämpi kuin yksittäiset osinkovero tai perintöveroprosentit. Yrityksen omistamisen ja kehittämisen pitää olla kannattavaa, ja tulevaisuuden ennakoitavissa. Tuhansissa yrityksissä pohditaan sukupolvenvaihdoksia, ja muista pörssiyhtiöistä poiketen tarkasteltavat ajanjaksot ovat perheyrityksissä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Myös työelämän sääntelyä pitää yksinkertaistaa ja turhaa sääntelyä poistaa. Työllistämisen helpottaminen ylipäätään olisi koko maan etu, Hänninen listaa.
Ennen Auli Hännistä Perheyritysten liiton toimitusjohtajana toimi Leena Mörttinen, ja häntä ennen ex-pääministeri Matti Vanhanen. Molemmat tulivat uutisia seuraaville tutuiksi, ja liitto kaivannee myös jatkossa toimitusjohtajaltaan julkisia esiintymisiä ja edunvalvontaa.
—Se mahdollisuus on tiedossa muttei itsetarkoitus. Toimitusjohtajan pitää toki ajaa liiton asiaa eri paikoissa ja eri tavoin, Hänninen päättää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä