A-klinikka hoitaa myös verkossa

A-klinikkasäätiön hoito- ja kuntoutuspalvelut sekä koulutus siirtyvät vuoden alusta säätiön kokonaan omistamaan A-klinikka Oy:öön osana sote-muutoksiin valmistautumista. Johtava ylilääkäri ja toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki saapui eilen pääkaupungista Turun A-klinikan 60-vuotisjuhlaan.

9.11.2017 Suomalaisessa päihdeilmastossa on vallalla ainakin kolme suuntausta. Nuorempi väki rentoutuu yhä useammin kannabista poltellen. Eläkeläisillä kuluu entistä reippaammin alkoholia. Työikäisten kohdalla lähivuosien keskeinen haaste on pyrkiä estämään ihmisten luisuminen riskikäytöstä ongelmakäytön puolelle.

—Tämä porukka on työssäkäyviä ja perheellisiä ihmisiä, joilla sosiaaliset piirit ovat kunnossa. Alkoholia kuluu niin sanotusti sivistyneesti, mutta huomataankin viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, että se alkaa karata käsistä ja haitat lisääntyvät, kuvailee A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri ja toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki.
A-klinikalla ollaan perillä suomalaisten päihdekäyttäytymisestä ja kehitetään palveluita alkoholi- ja huumeongelmien sekä nykyään myös peliriippuvuuden torjumiseen ja haittojen vähentämiseen.
Uusin palvelumuoto on etäkuntoutus, joka tapahtuu kokonaan verkossa ammattilaisen tukemana itsehoitona.
—Se on työkalu, johon jokainen työssäkäyväkin pystyy osallistumaan, kun ei tarvitse astua A-kilinikan kynnyksen yli ja saada sitä stigmaa ja leimaa. Hoito-ohjelmia pystyy tekemään vaikka keskellä yötä Japanin työmatkalla, sanoo Simojoki.
Verkkopohjainen päihdekuntoutus sopii täysi-ikäisille, joilla ongelma on lievä tai enintään keskivaikea. Heitä on Simojoen mukaan 500.000—600.000 tässä maassa.
—Kokemuksia meillä on jo jonkin verran. Esimerkiksi työterveyshuollossa on oltu erittäin tyytyväisiä. Moni on kokenut hyötyneensä kotiin viedystä palvelusta.

Viisas vähentää hyvissä ajoin

A-kilinikalla Turussa on palveltu päihde- ja mielenterveysongelmaisia sekä heidän läheisiään jo 60 vuoden ajan. A-klinikalla on sivuvastaanotot Liedossa, Naantalissa ja Raisiossa. Myös useiden muiden Varsinais-Suomen kuntien asukkaat voivat käyttää palveluita.

Asiakkaita on ollut kaikkiaan 910 ensimmäisten kahdeksan kuukauden aikana ja nuorisoasemalla lisäksi 270 alle 25-vuotiasta asiakasta. Käyntejä on kertynyt yhteensä noin 9.400.
—A-klinikan asiakkaissa pääpaino on työväestössä ja kaksi kolmasosaa heistä on miehiä. Nuorisoaseman asiakkaista miehiä on 55 prosenttia ja naisia 45 prosenttia, mikä kertoo päihdekulttuurin muutoksesta, toteaa A-klinikan Länsi-Suomen palvelupäällikkö Taina Säisä.
Tilastoissa näkyy tällä hetkellä erityisesti yli 65-vuotiaiden alkoholinkulutuksen ja sitä myötä päihdehoitojaksojen lisääntyminen.
—Iäkkään elimistö ei kestä alkoholinkäyttöä läheskään samalla tavalla kuin nuoremman. Iäkkäällä korkean riskikulutuksen rajaksi katsotaan seitsemän annosta viikossa, mikä yllättää monen ikäihmisen, sanoo palvelualueen ylilääkärinä toimiva Markus Partanen.
Neljissäkymmenissä olevan ihmisen olisi jo viisasta vähentää ja muuttaa alkoholitottumuksiaan, koska elimistön ikääntymisen myötä sietokyky heikkenee tasaisesti.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä