Uusi kirjasto taipuu moneen

—Oranssi tiski on minun ällini. Se erottuu ja ilmentää kirjaston raikasta ilmettä, kertoo Liedon kirjaston palvelupäällikkö Kari Pohjola.

14.11.2017 Puolen vuoden kirjastoevakon loppu häämöttää, ja perinpohjaisesti uudistettu Liedon pääkirjasto avaa ovensa asiakkaille itsenäisyyspäivän tienoilla. Liedon kirjaston palvelupäällikkö Kari Pohjola luonnehtii uutta kirjastoa notkeaksi.

—Kirjasto pystyy taipumaan sekä tilojensa että palveluidensa puolesta asiakkaiden moninaisiin ja muuttuviin tarpeisiin.
Iso lasiseinä kunnantalon sisäänkäynnin vieressä tarjoaa ulkoa päin näkymän kirjaston omatoimitilaan, johon tulee lehtisali sohvineen ja pöytineen, muutama tietokone sekä aineiston lainaus- ja palautuspiste. Tila on avoinna asiakkaille joka päivä kello 7—21. Sisään pääsee kirjastokortilla ja tunnusluvulla.
—Palautettu aineisto jää uudessa systeemissä suoraan asiakkaiden ulottuville eikä kirjoja jemmata minnekään tiskin taakse. Ihmiset ovat pääsääntöisesti kiinnostuneita siitä aineistosta, jota kaikki muutkin sillä hetkellä lukevat.
Esimerkiksi perjantaina julkaistut kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat nousevat aina haluttujen listalle. Aku Louhimiehen tuore filmatisointi puolestaan on tehnyt sen, että Tuntematon sotilas on lähtenyt kirjana liikkeelle nuorillekin.
Remontoidussa ja laajennetussa kirjastossa riittää valoa ja vaaleaa avaruutta. Oranssia ja vihreää värimaailmaa tuodaan sisään kalusteilla.
—Kun asiakas tulee tilaan sisään, lainaus- ja palautusautomaatit ovat ensimmäisenä vastassa. Itsepalvelua tulee aiempaa enemmän, mutta se ei näy palvelun heikentymisenä. Pyrkimyksenä on, että henkilökunta on asiakastilanteessa enemmän mukana eikä tiskimuurin takana, kuvailee Pohjola.

 

Kirjasto on tehty kuntalaisille

 

Kirjasto jakautuu entistä selkeämmin lasten, nuorten ja aikuisten alueisiin, joista löytyy mukavia lukupaikkoja. Nuorille on tehty uuteen kirjastoon kokonaan oma tilansa, johon sijoitetaan sarjakuvat, nuorten romaanit ja fantasiakirjallisuus sekä nuorten leffoja ja lehtiä.

—Kirjastotila houkuttelee viihtymään ja innostaa toivottavasti lukemaankin. Paljon puhutaan lasten ja nuorten lukemattomuudesta. Onhan kirjaston ydintyötä lukemaan kannustaminen ja innostaminen, toteaa Kari Pohjola.
Kirjaston monikäyttöisyyttä pyritään lisäämään kautta linjan. Palvelua halutaan rakentaa uuden tilan suomien mahdollisuuksien sekä asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden kautta.
—Kirjasto tarjoaa kuntalaisille tilat kokoontua ja järjestää tapahtumia. Tänne sopivat epämuodolliset tilaisuudet, keskustelu- tai käsityökerhot, esitelmät, lukupiirit, mitä sitten halutaankin. Kuntalaiset sen määrittelevät, mitä kaikkea kirjastossa voi tehdä.
Kari Pohjolan mielestä kirjaston tulisi olla aktivoiva, inspiroiva ja yllättävä ympäristö.
—Tavoitteena on ilman muuta lisätä kirjaston käyttöä. Niin asiakaskäyntien kuin lainausmäärienkin käyrät on tarkoitus saada selvästi nousemaan uusitun kirjaston myötä.

Elina Lavonen

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä