Ruskon ensi vuosi miljoonan plussalle

Ruskon kunnan talousarvion esittelivät hallintojohtaja Kari Lehtinen (vas.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren (kok) ja kunnanjohtaja Harri Hiitiö. Ensi vuoden lopussa velkaa on asukasta kohden 1.165 euroa, ja tilikauden tulokseksi ennustetaan vajaan miljoonan euron ylijäämää.

23.11.2017 Kaikki on siis hienosti? —Niin voi sanoa, hymyilee Ruskon kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren (kok).

Hellgren on juuri esitellyt Ruskon kunnan ensi vuoden talousarvion yhdessä kunnanjohtaja Harri Hiitiön ja hallintojohtaja Kari Lehtisen kanssa. Avainluvut ovat Ruskolla kunnossa. Lainamäärä ja työttömien määrä jatkavat laskuaan, väkimäärä ja verotulot varovaista kasvuaan. Ennallaan pysyvät veroprosentit ja päätöksenteon yksimielisyys.
—Valmistelu sujui hyvässä yhteistyössä vaikka kunnanhallituksella uusia jäseniä onkin muistaakseni neljä. Mistään ei tarvinnut äänestää, eikä vyötä jouduttu missään kiristämään, Hellgren taustoittaa talousarvioneuvotteluja.

Investoinnit liikenteeseen ja liikuntapaikkoihin

Isoja muutoksia kunnan perustoimintoihin ei ole ensi vuonna luvassa. Erikseen talousarviota esittelevä kolmikko mainitsee kaksi uutta virkaa. Hyvinvointijohtajan virka perustetaan heti, kun talousarvio on hyväksytty, samoin yksi erityisluokanopettajan pesti. Erityisluokanopettajan tarve on helppo ymmärtää, mutta mitä tekee hyvinvointijohtaja?

—On todettu tarve uudelle toimialajohtajalle. jonka alaisuudessa toimivat kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut. Rajapinta yhdistyksien, yrityksien ja muiden kunnan ulkopuolisten toimijoiden välillä tulee hänen vastuulleen näillä toimialoilla, kunnanjohtaja Hiitiö kuvailee.
Hyvinvointijohtaja toimii jatkossa myös hyvinvointilautakunnan esittelijänä. Hänen rekrytointinsa aloitetaan heti kun valtuusto on talousarvion hyväksynyt.
Muista investoinneista Sisko Hellgren mainitsee lähiliikuntapaikkojen sekä urheilukenttien peruskorjaukset ja rakentamiset, "kerralla kaikki kuntoon", sekä Hujalantien pitkään ja hartaasti odotetun kiertoliittymän rakentamisen. Kevään aikana rakennettavan Hujalantien kiertoliittymän 660.000 euron kokonaishinnasta valtio maksaa puolet, Ruskon kunta puolet.
—Lisäinvestointeihin olisi tässä taloustilanteessa varaa, ja yksi sellainen onkin suunnitelmissa. Maunun koulun keittiön laajennuksen suunnitelmat ovat vielä kesken, mutta kunhan ne saadaan valmiiksi, puuttuu vain poliittinen päätös, ja laajennukseen ryhdytään, Hellgren, Hiitiö ja Lehtinen ilmoittavat.
Maapolitiikassa Rusko toimii rauhallisesti. Nykyinen tonttivaranto riittää, eikä väestönkasvun kasvattamiseen ole juurikaan intoa.
—Jos mielekästä ja tervettä tarjontaa tulee, valmiutta lisämaan hankintaan on.

Asukkailleen hyvä kunta

Rusko on viime vuosina menestynyt erinomaisesti kuntalaisten hyvinvointia mitattaessa. Viimeksi alkuviikosta Helsingin Sanomien tekemässä vertailussa Ruskon todettiin olevan myös nuorisoystävällinen kunta; syrjäytymisvaarassa oleville nuorille itseasiassa Suomen neljänneksi paras.

Syiksi johtavat virkamiehet ja kärkipoliitikot mainitsevat muun muassa sosioekonomisen väestörakenteen, hyvät palvelukokemukset ja muutaman vuoden sisällä palkatut koulupsykologin ja koulukuraattorin.
—Selvästi siinä on onnistuttu, vasta alkuvuodesta Ruskolla aloittanut kunnanjohtaja Harri Hiitiö päättää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä