Yrittäminen on kivaa, muttei aina helppoa

Pinja Peltonen, Minea Alpisalo, Enni Merinen, Joakim Hanhilampi ja Viljami Kinnala perustivat kauneus- ja hyvinvointipalveluita tarjoavan Palvelutehtaan. Kahden euron pallohieronnasta nauttii Juha Merinen.

23.11.2017 Mansikka-banaanismoothieta olisi valmiina kannussa, mutta asiakas valitseekin mauksi mango-banaanin. Jono kasvaa, ja tekijöillä alkaa olla kiire. Raaka-aineetkin uhkaavat loppua kesken. Samaan aikaan paikallislehden toimittaja pyytää vielä haastattelua. Kuulostaa ravintolayrittäjän peruspäivältä.

Yrittäminen on kivaa, mutta haasteita siinä riittää. Sen ovat saaneet Littoisten koulun pikkuyrittäjät tänä syksynä huomata. Tiistaina oppilaiden ideoimat yritykset myivät itse valmistamiaan tuotteita ja tarjosivat palveluita kotijoukoista koostuvalle asiakaskunnalle.
Neljän pojan Hullut Smoothiet -yritys oli menestys, ja tuotteita meni kaupaksi sitä mukaa kuin he ehtivät tehdä.
—Ajattelimme tarjota jotain virkistävää, kun niin monet muut ryhmät tekivät jotain syötävää. Katsoimme netistä reseptejä ja muokkasimme niitä, koska ihan samanlaista ei viitsi tarjota, kommentoivat pikkuyrittäjät, joiden mielestä oli hienoa myydä omia tuotteita.
Vähän matkan päässä toinen ryhmä oli pistänyt pystyyn Palvelutehtaan, joka tarjosi erilaisia hierontoja ja kynsien lakkausta sekä myi itse tehtyä kylpysuolaa.
—Yrittäminen on ihan kivaa, mutta välillä vähän jännää, kun asiakkaaksi tulee eri ihmisiä. Saamme pitää ansaitsemamme rahat. Oman osuuteni aion käyttää äidin joululahjan ostamiseen, kertoi Minea Alpisalo.
Yrittäjistä yhden isä Juha Merinen valitsi pallohieronnan. Hän oli tyytyväinen saamaansa palveluun kuin myös lapsille tarjottavaan yrittäjyyskasvatukseen.
—On se hyvä, että lapset itsekin pääsevät vaikuttamaan ansioihinsa, ettei kaikki tule vain viikkorahan muodossa. Ja se on hienoa, kun tehdään yhdessä. Tästä on meillä kotona ainakin puhuttu koko viikonloppu, ja aamulla lapsi oli intoa täynnä, kertoi Merinen.
Littoisten koulussa on ollut ensimmäisen kerran tänä syksynä valinnaisaineena Pikkuyrittäjät-opintokokonaisuus, jossa oppilaat ovat etsineet omia vahvuuksiaan ja mielenkiinnon kohteita, tutustuneet talouden hallintaan ja yrittäjyyteen Nuori Yrittäjyys ry:n Pikkuyrittäjät-ohjelman avulla.
Urakan ollessa loppusuoralla opettajat Heini Laine ja Kirsi Salmi olivat väsyneitä mutta onnellisia.
—Projekti on ollut aika työläs kaikille, mutta tässä on paljon semmoista, mikä tuottaa lapsille iloa. Oppilaat ovat suunnitelleet ja tehneet kaiken itse alusta asti. Olemme puuttuneet heidän tekemisiinsä mahdollisimman vähän ja ohjanneet vain tarvittaessa.
Liedon Yrittäjät sponsoroi raaka-aineet, joten pikkuyrityksillä kokoon saadut rahat olivat puhdasta tuloa lapsille.
—Olemme kyllä tehneet heille selväksi, että näin se ei tosielämässä mene, huomauttivat opettajat.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä