Maakuntauudistus askarruttaa pelastuslaitosta

Tarvasjoen paloasema vihittiin letkun katkaisulla. Kirvestä käyttää kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

28.11.2017 Tarvasjoen paloaseman vihkiäisjuhlaa vietettiin viime torstaina.

Juhlan päätössanoissaan pelastusjohtaja Jari Sainio kertoi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kiinteistöistä, joita on noin 80. Kun uusia rakennetaan yksi tai kaksi vuodessa, on kiinteistöjen käyttöikä noin 50 vuotta. Uusien tilojen kriteereinä ovat operatiivinen tarve ja aktiivinen vapaapalokunta.
Sainio luotasi myös tulevaisuutta sekä pelastuslaitosta osana sote- ja maakuntauudistusta. Pelastustoimi koki oman uudistuksensa vuonna 2004, jolloin perustettiin nykyiset 22 alueellista pelastuslaitosta. Tällä hetkellä pelastustoimi on kuntien lakisääteistä yhteistoimintaa. Tulevaisuudessa pelastustoimen järjestämisestä vastaavat maakunnat. Varsinais-Suomessa pelastustoimen osuus maakunnan talousarviosta tulee olemaan noin 45 miljoonaa euroa.
—Kunnilta rahat menevät valtionvarainministeriölle, joka jakaa rahat maakunnille. Vaikka olemmekin iso tekijä, olemme kuitenkin kokonaisuudessa pieni tekijä. Pitää olla tarkkana ja toimintaedellytykset on turvattava, Sainio tähdensi.
Hän myös muistutti, että uudistuksen jälkeenkin yhteistyö kuntien kanssa on tärkeää, sillä jokainen onnettomuus tapahtuu jossain kunnassa. Kuntien merkitystä ei saa unohtaa uudistuksessa.
Sainio näkee maakuntahallinnon mahdollisuudet viranomaisyhteistyön lisääjänä. Kun sote-organisaatiot ovat maakunnan alaisina, parantaa se yhteistyön mahdollisuuksia. Hän totesi, että yhteistyö on jo nyt, eikä Tarvasjoen paloasemaa olisi rakennettu ilman yhteistyötä.

Paloasema yhteistyön tulos

Vihkiäispuheen piti kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.). Hän kehotti näkemään tulevan uudistuksen mahdollisuutena, jossa tärkeäksi nousee moniammatillinen yhteistyö.

Virolainen korosti palokuntatoimintaa sekä turvallisuuden tunteen lisääjänä että harrastuksena.
—Teette työtä, jolla on tarkoitus. Nuorilla on harrastus, jolla on tarkoitus, Virolainen sanoi palokuntalaisille.
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan puheenjohtaja Seppo Koski (vas.) kertoi VPK-harrastuksen monipuolisuudesta. VPK:ssa on hälytysosaston lisäksi mukana nuoria, veteraaneja ja naisia. Koski myös painotti VPK-toimintaa pelastuslaitoksen toiminnan osana.
Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela kertasi uuden paloaseman rakennushankkeen vaiheita. Kun Lieto ja Tarvasjoki yhdistyivät, toi Tarvasjoen VPK heti esille uuden paloaseman tarpeellisuuden.
Juhlan juonsi Jouni Mäntylä. Juhlassa esiintyi taiteilija Erkki Liikanen, jota säesti Seppo Lankinen. Musiikkia esitti Turun VPK:n puhallinorkesteri johtajanaan Jari Virta.
Juhlassa myös julkaistiin Tarvasjoen VPK:n 80-vuotishistoriikki. VPK on perustettu vuonna 1935.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä