Kuusimetsäihmiset suuntaavat Linnaan

Nykyään nautiskellen suunnistava aviopari Tuomo ja Liisa Peltola valmistautuu Linnan juhliin. Liisa Peltolan maailmanmestaruudet muistettiin, kun juhlavastaanotolle mietittiin vieraita.

5.12.2017 Presidenttipari on kutsunut itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle legendoja ja nuoria kykyjä: ansioituneita osaajia itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä.

Kutsun saaneisiin urheilulegendoihin lukeutuu lietolainen Liisa Peltola (silloinen Veijalainen), joka saavutti ensimmäisenä suomalaisena suunnistajana henkilökohtaisen MM-kultamitalin vuonna 1976 ja pari päivää myöhemmin MM-hopeaa viestissä. Huomio oli taattu, kun maailmanmestari heti kisojen jälkeen ilmoitti olevansa kolmannella kuulla raskaana.
Lisäksi muun muassa kolme suunnistuksen MM-kultaa Suomen viestijoukkueen mukana voittanut Liisa Peltola osallistui 1970-luvun loppupuolella kolmesti Linnan juhliin presidentti Urho Kekkosen kutsumana.
Yllätys oli melkoinen, kun eräänä marraskuisena aamuna noin 40 vuotta myöhemmin postilaatikosta löytyi tasavallan presidentiltä tullut kutsukirje.
—Odotan juhlallista yhdessäoloa lähes kahdentuhannen muun suomalaisen kanssa. On valtavan hieno juttu päästä valtakunnan merkkihenkilöiden seuraan kokemaan tämä huipentuma, toteaa Peltola.
Suomi 100 -juhlavuosi on ollut hänen mielestään alusta loppuun upea vuosi, johon koko Suomen kansa on lähtenyt mukaan.
—Lukemattomia monimuotoisia tilaisuuksia on järjestetty ympäri Suomen niemen. On tullut sellainen olo, että on hienoa olla suomalainen. Tämä kansa on niin upea, fiilistelee Liisa Peltola kotisohvallaan Liedon Taatilassa.
Kekkosen aikaankaan Linnassa ei turhia pönötetty, vaan juhlat olivat rennot ja fiilis iloinen.
—Siellä oltiin samaa porukkaa ja oikein juhlamielellä kaikki, vaikka paikalla oli telkkarista tuttuja tärkeitä herroja ja rouvia. Ihmiset tulivat juttelemaan, ja itsekin rohkaistuin juttusille, muistelee Peltola.
Kekkosen aikaan kansallispuvussa juhlinut Liisa Peltola on nyt teettänyt itselleen suomenlipunsinisen puvun liehukkeineen. Juhlapuvun on tehnyt hänen lietolaislähtöinen seurakaverinsa Niina Viljanen.

Kuusimetsän muokkaama

Liisa Peltola veti sinivalkoisen edustuspaidan päälleen ensimmäisen kerran maaottelussa vuonna 1968. Se oli hieno tunne.

—Maajoukkueajoilta on jäänyt päällimmäisenä mieleen porukkahenki ja yhdessä tekeminen. Toisaalta suunnistuspiireissä koetaan yhteisöllisyyttä riippumatta kansallisuudesta.
Suunnistajat ovat intohimoisia luontoihmisiä, niin Peltolakin. Hänelle suomalaisuus on ennen kaikkea aitoutta ja rehellisyyttä, ja sitä määrittää voimakkaasti luonnon läheisyys.
—Eräs ruotsalainen suunnistajatuttumme on todennut, että Liisa on kuusimetsäihmisiä. Tämän tyyppisiä metsiä ei ole oikeastaan kuin Skandinaviassa ja vähän Venäjällä. Karu maisema muokkaa tietynlaisen ihmisen, toteaa Linnaan avecina lähtevä aviopuoliso Tuomo Peltola.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä