Taatila vihittiin virallisesti Suomi100-kouluksi

Tokaluokkalaiset Eemeli ja Andreas näyttivät uudella koulullaan paikkoja kutsuvieraille. Opastettavina Kirkonkulman koulun entinen englanninopettaja Kaija Valde ja kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

28.12.2017 Uusien koulujen avaaminen on nykyään harvojen kuntien harvinaista herkkua. Paljon tavallisempaa on vanhojen koulujen sulkeminen. Liedossa syksyllä avattu Taatilan koulu vihittiin virallisesti käyttöön viime viikolla, joulun alla.

Koulun ensimmäinen syyslukukausi alkoi väistötiloissa eri puolilla Lietoa. Täysin uudenlaista opetusmallia, samanaikaisopetusta tai yhteisopetusta, alettiin kuitenkin toteuttaa heti.
—Samanaikaisopetuksessa koko ikäluokka, esimerkiksi neljäsluokkalaiset, ovat yksi opetusryhmä jota opettamassa on kaksi luokanopettajaa ja tarvittava määrä kouluavustajia. Joukko jaetaan pienempiin ryhmiin, tekemään erilaisia asioita, luokanopettajat Anna-Riikka Nieminen ja Noora Selin valaisevat Taatilan opetussysteemiä.
Perinteisistä luokkahuoneista on luovuttu, ja koko koulu on kokoelma erilaisia oppimisympäristöjä, ympyröitä, neliöitä, soppia ja rappusia. Kokemukset uudesta mallista ovat jo nyt rohkaisevia.
—Lapset ovat sopeutuneet nopeasti, ja pikkuhiljaa aikuisetkin. Rutiinit ja toimintamallit muotoutuvat pikkuhiljaa. Verrattuna vanhaan, nyt tuntuu olevan enemmän aikaa lasten henkilökohtaiseen opastamiseen. Vanhassa opetusryhmässäni oli 28 lasta, nyt lapsia on samassa ryhmässä reilut 40 ja toisen opettajan kanssa määrä tuntuu luksukselta, Jokilaakson koulusta Taatilaan rekrytoitu Noora Selin kehuu.
Jotain kertoo sekin, että suurimmaksi ongelmaksi uudessa opetusmallissa on havaittu lasten haluttomuus lähteä koulusta kotiin päivän päätyttyä.

"Sellainen tuli kuin pitikin"

Taatilan koulua suunniteltiin hartaasti ja rakennettiin tiiviissä aikataulussa. Koska koulu valmistui tänä vuonna, sitä voidaan jatkossa virallisesti kutsua Suomi100-kouluksi. Suomen ja koululaitoksen suhteeseen viittasi vihkiäispuheessaan myös lietolainen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

—Matkustan kansanedustajan tehtävässä runsaasti ympäri maailmaa. Kun tapaan ulkomaisia kollegoitani, ensimmäisenä asiana, joka Suomesta nostetaan esille, on laadukas koulujärjestelmämme. Maailma muuttuu kuitenkin nopeasti, ja myös meidän on kyettävä muuttumaan. On katsottava rohkeasti tulevaan ja kehitettävä koulutusta tulevaisuutta varten, Virolainen totesi.
Hänen mukaansa erityisesti isoiksi venähtäneet erot tyttöjen ja poikien välisessä osaamisessa vaativat toimenpiteitä.
—Jostain syystä koulussa pojat kyynistyvät ja tytöt uupuvat. Sopiikin kysyä, ovatko koulumme oppimista vai suorittamista varten?
—Taatilan koulu vastaakin peruskoulun uuteen opetussuunnitelmaan mainiosti. Kun aiemmin kysyttiin: mitä, nyt kysytään: miten?. Taatilan koulun suunnittelun lähtökohtina olivat sanat: aktivoiva, liikkuva, muunneltava, joustava, esteetön, turvallinen, terveellinen ja valoisa. Jo kattava lista hienoja sanoja kertoo siitä, että koulusta ei todellakaan haluttu laatikkokoulua. Eikä siitä toden totta sellaista tullutkaan, Virolainen kiitteli.
Vähän Virolainen puheen jälkeen alkoivat oppilaiden vetämät koulukierrokset. Koulun aulassa ympärilleen katseli Liedon johtava rehtori, Jokilaakson koulua vuosikaudet johtanut Teppo Vähä-Mäkilä.
—Kyllä siitä sellainen tuli kuin pitikin, koulun suunnittelussa koulua pitkälle yli puolivälin edustanut Vähä-Mäkilä myhäili.
Alkuvuodesta 2017 vetovastuun uuden koulun suunnittelusta otti rehtoriksi valittu Elli Sainio.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä