Rappausta putoilee<br/>kunnantalon seinästä

Liedon kunnantalon ulkoseinän rappaus alkoi putoilla viikko sitten. Syynä ovat syksyn säät. Sään kylmenemisen takia rappaustyöt keskeytettiin marraskuussa, mutta riski kuitenkin toteutui. Vain osa seinistä ehdittiin rapata. Loppuosassa on tehty vasta pohjatyöt.

4.1.2018 Liedon kunnantalon seinästä on pudonnut pintarappausta maahan viime torstaista alkaen. Syynä ovat syksyn säät, jolloin seinää rapattiin.

—Työ vaatii vähintään + 5 asteen lämpötilan viiden vuorokauden ajaksi. Lämpötila ei saa yölläkään pudota alle viiden asteen. Koska riski oli tiedossa, päätimme yhdessä urakoitsijan kanssa marraskuussa, että työt keskeytetään ja niitä jatketaan keväällä. Riski kuitenkin toteutui, kertoo Liedon kaavoituksen- ja teknisten palvelujen vs. toimialajohtaja Ari Blomroos.
Kuntalaisten somekeskusteluissa on putoavan rappauksen lisäksi myös ihmetelty kunnantalon laikukasta seinää. Blomroos muistuttaa, että työ on vielä kesken ja että laikukkaissa osissa on tehty vasta pohjatyö. Somessa on myös keskusteltu rappauksen väristä. Blomroos sanoo, että väri ole se, mitä kunta on tilannut. Laastin valmistaja tulee antamaan lausunnon asiasta, miksi näin on käynyt. Talon väri tulee siis vielä muuttumaan.
Kunnantalolla on myös kunnostettu ja laajennettu kirjastoa. Hanke on saanut valtionapua, mikä on vaikuttanut töiden aikatauluun. Valtionapu on sidottu kalenterivuosiin, eli työt piti saada tietyssä ajassa valmiiksi.
Blomroos tähdentää, että työ maksetaan vasta, kun se on valmis ja vastaanotettu.
Kunnantalon kunnostuksen sekä kirjaston laajennuksen pääurakoitsija on Consti Korjausurakointi Oy. Se on osa Consti Yhtiöitä, joka listautui Helsingin pörssin päälistalle vuonna 2015. Consti Yhtiöiden liikevaihto oli 262 miljoonaa euroa viime vuonna. Joulukuussa sen uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin vt. toimitusjohtajana toiminut KTM, MBA Esa Korkeela. Yhtiö julkaisi useita tulosvaroituksia viime syksyn aikana. Constin osakkeen hinta on nyt noin 8,80 euroa, kun se vielä syyskuussa oli noin 15 euroa.

Suunnittelija kuoli jouluna

Liedon kunnantalon suunnitellut arkkitehti Arto Sipinen kuoli joulun aatonaattona 81-vuotiaana. Hän on ensimmäinen arkkitehti, jolle on myönnetty Pro Finlandia -mitali (1990). Professorin arvonimen hän sai vuonna 1995.

Liedon kunnantalon lisäksi hän suunnitteli lukuisia kaupungin- ja kunnantaloja sekä kaupunkien kulttuurikeskuksia. Sipinen on suunnitellut Jyväskylän yliopistolle useita rakennuksia.
Sipisen töille tunnusomaista on puhtaan valkoinen väri ja suomalaiseen funktionalismiin pohjautuva linjakas modernismi. Liedon kunnantalo valmistui vuonna 1993.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä