Seuraava Litjo ralliauton rattiin

Iiro Litjo (oik.) ja Topi Kärpijoki ajavat tällä kaudella ensimmäistä kertaa SM-mitaleista. Tehdastekoinen Skoda Fabia on muutamia muutoksia vaille perusmalli, ja sponsoreiden teippaukset ainakin ensimmäisen kisan jälkeen vielä kunnossa.

Lieto Suomalaiset ovat ilmeisesti edelleen rallikansaa. Vaikka lajin ydinjoukko liikkuu Keski-Suomen sorateillä, Liedon Yliskulmalla asuva Iiro Litjo on toisen polven rallimies ja hommasta todella innoissaan.

Verenperintönä isä-Ismolta peritty kiinnostus autoihin, niiden ropaamiseen ja kovaa ajamiseen siirtyi seuraavalle levelille muutama viikko sitten, kun 18-vuotissyntymäpäivät mahdollistivat ajokortin. Ja ajokortti taas mahdollistaa rallin ajamisen SM-tasolla.
—Kuusivuotiaana taidettiin Iirolle laittaa peltoautoon jatkopolkimet, jotta pääsi ajamaan. Itse lopetin niihin aikoihin kilpaa ajamisen, ja pyörin rallikisoissa lähinnä huoltopuolella, Ismo Litjo muistelee kotipihallaan Yliskulmalla.
Kartturiksi on täksi kaudeksi löytynyt niin ikään lietolainen ralimies Topi Kärpijoki. Kärpijoki ja Litjo aloittivat kisakauden viime viikonloppuna Marttilassa. Ensimmäinen kisa meni vasta uusittua ja teipattua autoa testaillessa.
—Auto on vakio-1600-luokkaa, eikä poikkea tehdasmallisesta kauppakallista juuri lainkaan. Jarrut ja moottori ovat tehdasmalliset, iskunvaimentimet sentään vähän paremmat ja moottorinohjausjärjestelmä uusittu. Muuten autosta on revitty irti kaikki turha ja tilalle pultattu turvakaaret ja muut turvalaitteet, Iiro Litjo kuvailee.
Skoda Fabia on ilmeisesti hyvä peli, sillä myös Litjon ensimmäinen tieliikenteeseen tarkoitettu auto on samaa mallia.

Tosissaan hauskaa

Alkaneen kauden aikana Litjo Racing Team — Iiro Litjo ja Topi Kärpijoki vahvistettuina huoltojoukoilla — ajaa 10 kisaa, joista puolet ovat SM-sarjan osakilpailuja. Samassa luokassa ajaa 15—20 autokuntaa, ja Litjo Racingin tavoitteet vielä auki.
—Totta kai tavoite on olla palkintopallilla, mutta sen tarkemmin en osaa niitä arvioida. Joka kerta, kun kypärän laittaa päähän, ajetaan voitosta täysillä, Litjo ja Kärpijoki tuumivat.
Mukana kisoissa heiluu Ismo Litjon lisäksi ainakin lietolainen Markku Kosonen, muuten vaan. Kosonen lähti mukaan Litjo Racingin touhuun ihan huvikseen.
—Hauskaa hommaa se on, rallikisojen kiertäminen! En minä tiedä mistään näistä vehkeistä mitään, mutta auttelen sen minkä voin, Kosonen nauraa.
Kisamatkat ovat muutamaa lähikisaa lukuun ottamatta aina useamman päivän reissuja. Treenaamaankin pitää lähteä Lopelle, jossa on Etelä-Suomen ainut testikäyttöön tarkoitettu erityiskoepätkä.
—Kunnon pakkasilla tehdään treenirata tuohon pellolle, mutta tänäkään talvena sinne ei ole ollut asiaa, Ismo Litjo harmittelee.
Rallimaailman ulkopuolella Iiro Litjo käy Liedon lukiota, Topi Kärpijoki taas opiskelee Liedon ammattiopisto Novidassa. Ralliharrastus ei ole ihan halpaa lystiä. Vanhan sananlaskun mukaan kaikki menee, omat, naapurin, lainatut ja varastetut rahat. Siksi valokuvaa otettaessakin on tuoreiden teippausten näkyvyys varmistettava.
—Iso kiitos kaikille tukijoille!
Seuraavan kerran Litjo Racing Team on tositoimissa tulevana viikonloppuna Kangasniemellä.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä