Maksuttoman päivähoidon kokeilu tyssäsi valtuustoon

Keskustan valtuutetut Henna Takatalo ja Arto Tikka ajoivat viimeiseen asti läpi maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilua viisivuotiaille. Takavasemmalla kristillisdemokraatti Martti Heikkilä, joka ei ollut äänestyksessä kokeilun kannalla.

Lieto Keskustan valtuustoryhmä puolusti viimeiseen asti aloitettaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilusta viisivuotiaille lietolaislapsille. Sipilän hallitus toteuttaa vuosina 2018—2019 kokeilun halukkaiden kuntien kanssa, mutta Lieto ei kuulu niihin. Valtuusto hautasi idean äänin 27—14.

Kunnanhallituksen esitys valtuustolle oli, että Liedon kunta ei lähde kokeilukunnaksi. Valtuustossa tehtiin poikkeava esitys.
—Esitämme, että kokeiluun lähdetään mukaan, mikäli siitä ei aiheudu kunnalle kustannuksia. Päätös tehtäisiin siis ehdollisena, esitti Henna Takatalo keskustatoverinsa Arto Tikan kannattamana.
Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtaja Hannele Lindholm (kok.) totesi, ettei ole olemassa ilmaisia hankkeita. Kokeiluilla on tapana jäädä pysyviksi, vaikka tuki loppuu.
—Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa tähän. Liedossa on sitä paitsi vain muutamia viisivuotiaita, jotka eivät ole varhaiskasvatuksen piirissä, ja heillekin löytyy valtaosalle selkeä selitys. Osa on ulkomailla ja osa siinä kunnossa, ettei pysty sairauden takia osallistumaan mihinkään kodin ulkopuoliseen toimintaan, perusteli Lindholm.
Matti Föhr (vas.) sanoi, että vasemmistoliitolle kunnalliset palvelut ovat sydämen asia, mutta tämän aloitteen vaikutukset jäävät aika ohuiksi, kun viisivuotiaat ovat jo päivähoidossa.
Raija Salmi (vas.) jatkoi, ettei ehdotettu kokeilu juurikaan lisäisi lapsiperheiden tasa-arvoisuutta ja hyvinvointia.
—Ne ylimääräiset liikenevät rahat voisi laittaa ennemmin avoimen päiväkodin kehittämiseen, päiväkotiryhmien koon pienentämiseen ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamiseen, mikä olisi tasa-arvoa lisäävää ja varhaista tukea perheille, tuumasi Salmi.
Marko Lindberg (vihr.) sanoi ymmärtäneensä, että yhteiskunnassa on laajempaa pyrkimystä kohti maksutonta varhaiskasvatusta.
Riina Kolkkala-Westerlund (kd.) kommentoi, ettei asia ole mikään läpihuutojuttu, vaan sitä on tarkasti pohdittu niin lautakunnassa kuin kunnanhallituksessakin.
—Teemme vastuullista politiikkaa vuosia eteenpäin. Emme toimi niin, että annamme ja otamme pois.
Äänestyksessä kokeiluun osallistumisen kannalle asettuivat keskustan valtuutettujen lisäksi vihreä valtuustoryhmä sekä perussuomalaisista Marko Friberg. Perussuomalaiset valtuutetut Sari Repo ja Juhani Pilpola äänestivät tyhjää.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä