Liedon sotaveteraanit palkitsivat jäseniään ja tukijoitaan

Sotaveteraaniliiton ansioristeillä palkittiin viime viikolla Mika Vuorinen (toinen oikealta), Sirkka Säteri, Hanna Koli ja Simo Hietakangas. Kunniamerkit luovuttivat Liedon Sotaveteraanien puheenjohtaja Markku Heinonen (oik.) ja Varsinais-Suomen Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Osmo Suominen (vas.).

6.2.2018 Suomi täytti viime vuonna 100 vuotta, ja juhlallisuuksissa pitkin vuotta mainittiin sotiemme veteraanit.

Sotaveteraanilitto perustettiin vuonna 1957, 40 vuotta itsenäistymisen jälkeen, ja paikallisyhdistyksiä alettiin Suomessa perustaa laajemmin 1950-luvun lopulla. Lieto sai oman paikallisen sotaveteraaniyhdistyksensä vuonna 1969, eli ensi vuonna juhlitaan yhdistyksen 50-vuotispäiviä. Juhlallisuuksiin liittyen paikallisyhdistys on palkinnut omiaan vuodenvaihteen molemmin puolin.
Koska päätökset Sotaveteraaniliiton myöntämistä mitaleista ja kunniamerkeistä saatiin vasta jouluksi, palkitsemisia on tehty pikkuhiljaa, osissa. Viime viikolla luovutettiin neljä Sotaveteraanien ansioristiä kiitoksena veteraanien hyväksi tehdystä työstä. Korsutuvalla ansioristit kiinnitettiin Sirkka Säterin, Hanna Kolin, Simo Hietakankaan ja Mika Vuorisen rintapieliin. Aiemmin samat ansioristit ovat saaneet Pertti Peltola, Unto Junnila ja Paavo Pitkänen.
Sotaveteraaniliiton ansiomitali myönnettiin Eero Alatalolle. Lisäksi yhdistys myönsi sotaveteraaniliiton mitalin lietolaisten hyväksi tehdystä työstä Pirkko Aaltoselle, Marja-Leena Branderille, Jussi Hakalalle, Kirsti Heinoselle, Pirjo Hietakankaalle, Matti Huhtalalle, Tapio Hänniselle, Esa Kailialalle, Jaakko Kailialalle, Lauri Kankaalle, Airi Kapaselle, Riku Kauhaselle, Mia Koivuselle, Esko Lahtiselle, Liisa Lahtiselle, Mauno Lahtiselle, Seppo Mikkoselle, Veikko Mörskylle, Juha Niemelälle, Esa Nordgrenille, Anneli Nurmelle, Simo Ojalalle, Aila Peltolalle, Paula Peltolalle, Tauno Peltolalle, Esko Poikelalle, Pauli Puistolle, Oili Riikoselle, Arto Riipille, Pasi Rosnellille, Risto Ruohoselle, Rauno Rädylle, Jari Sairaselle, Elina Tupalalle, Eero Valdelle ja Leena Viskarille. Risto Leppäselle myönnetty mitali luovutetaan vasta hänen palattuaan kotiin virkamatkaltaan.

"Viestin pitää siirtyä nuoremmille"

Sirkka Säteri ja Hanna Koli ovat olleet mukana Liedon sotaveteraanien toiminnassa jo vuosikymmeniä. Leskirouvat tulivat molemmat mukaan toimintaan puolisoidensa, Jaakko Säterin ja Jouko Kolin, perässä. Rouville on hommaa riittänyt.

—Hannahan on tuollainen emäntien emäntä, tänäänkin, Korsutuvalle kiiteltiin.
Kahvitusten, siivouksen, villasukkien kutomisen ja soppatykin hoitamisen lisäksi veteraanitoiminta on tarjonnut valtavasti mukavaa yhdessäoloa.
—Meillä on aina ollut hieno ja lämmin yhteishenki. Juttukavereita on riittänyt, lämpöä ja luottamusta, uskoa ja toivoa. Nyt olisi kovin tärkeää saada henki säilymään myös tulevaisuudessa. Että lapset ja nuoretkin muistaisivat veteraaneja, rouvat korostavat.
Rintapieliin kiinnitettyjä ristejä rouvat kehuivat kauniiksi, mutta myös velvoittaviksi.
—Suurella kunnioituksella ja kiitoksella otan tämän vastaan. Työni on ollut vähäistä, mutta henki on luja, Säteri sanoi, ja kirvoitti ympäriltään ylistäviä kommentteja.
—Teidän työnne ei todellakaan ole ollut vähäistä! Meille nuoremmille on tärkeää nähdä työmme merkitys. Se, että te olette jaksaneet olla mukana, on ollut meille nuoremmille hyvin tärkeää, Kirsti Heinonen kiitteli.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä