Kisälli karsastaa lastulevyä ja himoitsee puuta

Kisällikellariin tuotiin vastikään neljä tuolia, joiden ruman maalipinnan alta paljastui tammisia rokokootuoleja. Teea Jäskeen (oik.) opastuksella Niko Suontlahti (vas.), Jussi Puukka tai joku muu Kisällin työllistetyistä liimaa ja pintakäsittelee tuolit takaisin käyttöön.

1.3.2018 Huonekalun elämä alkaa tavallisesti siinä vaiheessa, kun se kärrätään ulos kaupasta, tai nykyään harvemmin puusepänliikkeestä. Värkin elämä jatkuu määräämättömän ajan, ja joskus se jää varsin lyhyeksi.

—Jos lastulevyhylly hajoaa muutamassa vuodessa ja on sen jälkeen romua, sen matka on aika lyhyt. Jos taas huonekalua ostaessa panostaa vähän enemmän kunnon materiaaleihin, huonekalu voi olla ikuinen. Kokopuista huonekalua voi korjata, sen voi pintakäsitellä uudestaan, tai sen voi tuoda tänne meille, työvalmentaja Teea Jäske kuvailee.
Jäsken opastuksella Liedon kunnan työllistämispalveluissa, tuttavallisemmin Kisällikellarissa, annetaan asiallisille huonekaluille toinen elämä. Puutyöpajalla on kerrallaan oppimassa ja tekemässä kuusi työllistämispalveluiden piirissä olevaa lietolaista.
—Entisöinnistä ei puhuta, sillä käytämme kuitenkin moderneja pintakäsittelytekniikoita ja mielikuvitusta. Yleensä esineitä ei palauteta alkuperäisen näköisiksi. Kunnostuksen jälkeen ne myydään Kisällin myymälässä, Jäske kertoo.
Ja vaikkei huonekalua saataisikaan kuntoon, sitä ei heitetä hukkaan. Puutavaraa ei Kisälliin osteta, vaan vanhoista korjauskelvottomista huonekaluista tehdään uusiotuotteita myymälään.

Tv-taso ei kelpaa kellekään

Kierrätyskeskus Kisällissä toimii työpajojen lisäksi kierrätysmyymälä. Sen statuksen myötä pihaan tuodaan usein myös juuri niitä lyhytikäisiksi jääneitä lastulevyhuonekaluja. Alun perin huonolaatuisia huonekaluja ei Kisällikellarissa pystytä hyödyntämään.

—Silloin niistä joudutaan perimään jätemaksu, joka taas vaihtelee parista eurosta 18 euroon esineen koosta riippuen. Silti toiminta on meille tappiollista, kun joudumme viemään käyttö- ja kunnostuskelvottomia tuotteita Topinojalle poltettavaksi. Eivätkä asiakkaatkaan ole kierrätysmaksusta iloisesti yllättyneitä, Teea Jäske sanoo.
Esimerkiksi runkopatjat, sängyt, tv-tasot, lastulevystä tehdyt tietokonepöydät tai kirjahyllyt ovat suoraan jätettä, sillä niille ei nykyään ostajia löydy. Huonekalun kestävyyden ja ekologisuuden kannalta olisi siis ollut parempi ostaa saman tien kunnollista. Runkopatjat toki ovat kulutustavaraa.
—Puusta tehdyn huonekalun saa useimmiten korjattua tai käytettyä muuten uudelleen, vaikka se vaikuttaisi jo loppuunkäytetyltä. Puupaja-toiminnan kannalta on hyväkin asia, jos tuotavat huonekalut ovat huonossa kunnossa mutta korjauskelpoisia. Siinä samalla helpottaa ja tukee lietolaisten työllistämistä. Arvoton roska sen sijaan kannattaa kärrätä suoraan Topinojalle, Jäske neuvoo.
Ja jos on epävarma siitä, mikä on mikä on myyntikuntoista tai käyttökelpoista, voi Kisällikellarille lähettää etukäteen valokuvan, ja kokeilla kepillä jäätä.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä