Lukeminen kannattaa aina, varsinkin lapsille lukeminen

7-vuotias Saga-Sofia Ståhl osaa jo itse lukea, mutta kuunteli silti Marjo Mäkisen (vas.), Janne Virtasen ja Erja Lätin juttuja mielellään. Lukumummi tai -vaari voi olla hapuillen lukevalle lapselle iso apu.

6.3.2018 Lukutaidon merkitystä ei kai voi liikaa korostaa. Suomalaisista aikuisista osasi jossain vaiheessa lukea lähes 100 prosenttia, mikä oli maailman mittakaavassa poikkeuksellista. Viime vuosina on kuitenkin havaittu murheellinen kehitys: nuorten lukutaito rapistuu.

Noin 10 prosenttia 15-vuotiaista pojista ei syystä tai toisesta osaa lukea sujuvasti. Syiden pohdiskelu on muiden tehtävä, mutta ratkaisuja tarjoaa nyt myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Liedon paikallisyhdistys.
Liedon MLL aloittaa lukumummi- ja -vaaritoiminnan ainakin kolmessa lietolaisessa alakoulussa. Lukuhommista on eri puolilta Suomea kertynyt paljon positiivista palautetta. Tyytyväisiä ovat olleet koulujen opettajat, lapset ja lukijavapaaehtoiset itse.
—Ensimmäiset kouluvuodet ovat lukemaanoppimisen kannalta kaikkein tärkeimpiä. Jos lukutaito jää jälkeen ikätovereista, koko tuleva koulupolku ja elämä hankaloituu. Vaikutukset voivat olla vakavia, Hanna-Riitta Ståhl Liedon MLL:n hallituksesta kertoo.
Kouluissa oppilaiden ja opettajien määrät vaihtelevat, mutta näppituntumalta kiirettä on kouluissa koko ajan enemmän, ja opettajilla aikaa lukuvaikeuksien peittoamiseen entistä vähemmän. Tähän tarpeeseen vastaa MLL.
Lukumummi tai -vaari poikkeaa koululla noin kerran viikossa, ja lukee lapsille, yleensä yhdelle kerrallaan. Luettavat kirjat, aikataulut ja ne oppilaat, joille luetaan, valitsee opettaja. Tarkoituksena on harjaannuttaa lasta seuraamaan tekstiä, lukemaan itse ja innostamaan häntä lukemisharrastuksen pariin. Kohderyhmänä ovat 2—6-luokkalaiset lapset, eivät siis vasta lukemaan opettelevat ekaluokkalaiset.

Kaikki aikuiset kouluilla tarpeellisia

Liedon kouluista kolme, — Taatila, Ilmarinen ja Loukinainen — ovat jo ilmoittaneet ottavansa lukumummin tai -vaarin mielellään vastaan. MLL:n ensimmäiseen perehdytystilaisuuteen ehti paikalle kolme tulevaa lukijaa.

—Eihän sellaista koulua voi olla, joka ei olisi asiasta innoissaan, päivittelee tuleva lukuvaari Janne Virtanen.
<$>Virtanen itse muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan kitkerästi.
—Kasvoin sellaisessa kodissa, jossa lukemiseen ei kannustettu. Jossain vaiheessa kyllästyin olemaan tyhmä ja aloin lukea. Samaa lukemisen iloa haluan levittää nykylapsille.
—Jos ei tätä kautta pääse nykylasten elämään kiinni, mitä sitten?
Eira Lätti puolestaan toimii jo nyt Loukinaisten koulussa koulumummona, eräänlaisena opettajien vapaaehtoisena avustajana. Perusteluja lukumummiksi ryhtymiselle ei juuri tarvitse kysellä.
—Kouluissa ei ole yhtään ylimääräistä aikuista! Oli siellä sitten lukemassa tai muuten auttamassa, jokainen aikuinen on varmasti tarpeen.
Lukumummeja ja -vaareja Liedon MLL ottaisi riveihinsä mielellään lisääkin. Yhteyshenkilöksi yhdistys on nimennyt Hannele Ruususen, mutta kuka tahansa yhdistyksen hallituksesta osaa olla kiinnostuneille avuksi.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä