Anne-Mari Virolaisen ensimmäinen ministerikuukausi takana

—Kaikkeni teen sen eteen, että saadaan suomalaisille yrityksille kauppoja, sanoo ministeri Anne-Mari Virolainen.

8.2.2018 Kuukausi sitten valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli uudet kokoomusministerit.

Kai Mykkänen siirtyi sisäministeriksi eduskunnan puhemieheksi siirtyneen Paula Risikon paikalle, ja Mykkäsen tilalle ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi valittiin lietolainen kolmannen kauden kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen.
Paikallislehti olisi tietysti heti halunnut omaa ministeriään jututtaa, mutta ministerin kalenteri täyttyi saman tien ulkomaanmatkoista, valtakunnanmedian haastatteluista ja muista valtioneuvoston työtehtävistä.
Viimein tärppäsi. Virolaisen ensimmäinen kuukausi ministerinä on takana, ja käsillä vapaa viikonloppu.
—Sellaista se on, kun perii toisen ihmisen (Mykkäsen) kalenterin. Kiirettä on todellakin riittänyt, ja takana jo useampi ulkomaanmatka (Kuwait, Belgia, Bulgaria) ministerinä. Mutta aika mukavasti ovat hommat lähteneet liikkeelle. Virkamiehet kyllä kertovat, missä pitää olla ja milloin. Hallitusohjelmaa noudatetaan, eikä tarkoituksenani ole muuttaa Suomen perinteistä ulkopolitiikan linjaa, Virolainen tuumii teekupin ääressä.
Valinnan jälkeisissä lehtijutuissa Virolaista on luonnehdittu "asiapirkoksi", "nuhteettomaksi" sekä "tunnolliseksi ja asiantuntevaksi". Edeltäjä Mykkänen totesi nimeämistilaisuudessa, että nyt vihdoin on ulkomaankauppaministerinä toimeen pätevä henkilö. Virolainen on valmistunut Turun kauppakorkeakoulusta pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta.
—Totta kai se tuntuu hyvältä! Eikä sieltä historiasta kyllä mitään kiinnostavaa löydykään, vaikka keneltä kysyisi, Littoisissa asuva ministeri nauraa.

Koulutusta vastaavassa työssä

Heti ensimmäisten viikkojen aikana Virolaista vastaan on tullut useampi suoraan tai läheltä liippaava mediatapaus. On Suvi Lindénin ja Patrian Uganda-tapaus, Donald Trumpin terästullit ja keskustelu kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä. Virolainen ei tapojensa mukaan ole kommentointia väistänyt, vaikka kaikki aiheet eivät selvästikään ole olleet mieluisia. Sen sijaan varsinainen työ, suomalaisten yritysten vienninedistäminen ja kehitysyhteistyö, on osoittautunut juuri niin kiinnostavaksi kuin etukäteen pitikin.

—Joskus minulta on kysytty sitä, minkä ministerin paikan minä poliitikkona mieluiten ottaisin. Olen silloin vastannut, että tämä ulkomaankauppaministerin paikka sopisi minulle parhaiten. Unelmaduunilta tämä tuntuu, Anne-Mari Virolainen myöntää.
Etukäteen nimenomaan kehitysyhteistyön kiemurat tuntuivat hankalilta, etenkin kun aiemmin vaalikaudella hallitus oli leikannut rajusti kehitysapumäärärahoja. Sekin tontti tulee koko ajan tutummaksi, ja ensimmäinen palaveri suurimpien kotimaisten kehitysaputoimijoiden ja ministerin kesken oli menestys.
—Järjestöt ymmärtävät sen, että poliitikon pitää pystyä perustelemaan turuilla ja toreilla äänestäjille kehitysapuun annettavat rahat. Toiminnan pitää olla ohjelmallista, tuloksellista ja tavoitteellista. Itse kun olen harrastanut tyttöjen ja naisten oikeuksien ajamista, niin oli ilo huomata, kuinka iso rooli nimenomaan tämänkaltaisilla projekteilla nykyaikaisessa kehitysyhteistyössä on.
Selvästi omalla mukavuusalueellaan Virolainen on kuitenkin nimenomaan kansainvälisissä tehtävissä, suomalaista osaamista markkinoimassa.
—Nyt sen huomaa, kuinka arvokas tehtävä suuren valiokunnan puheenjohtajuus on ollut. EU-asioista vastaavan valiokunnan kautta kulkee valtavasti tietoa.

Kunnanvaltuusto saa odottaa

Kansanedustajilla maanantait on merkitty maakuntapäiviksi, mutta ministereillä moisia kotiseutupäiviä ei ole. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vielä ottanut tavakseen järjestää maanantaisin erilaisia hallituspalavereja, joten Liedon kunnallispolitiikka joutuu tulemaan ainakin toistaiseksi toimeen ilman Anne-Mari Virolaista.

—Valtuuston kokoukset ovat kalenterissa, mutta käytännössä niihin osallistuminen taitaa olla mahdotonta. Minut kyllä pidetään hyvin informoituna Liedon asioista.
Ministerin kalenteri näyttää seuraavien viikkojen osalta edelleen täydeltä.
—Ensi sunnuntaina lähden Etiopiaan ja Etelä-Afrikkaan, sen jälkeen on Berliini, Kiel, Washingtonissa Maailmanpankin kevätkokous, sitten Jordania, Palestiina ja Israel, Azerbaidzan, taas Brysseliin, toukokuussa OECD-kokous Pariisissa, Virolainen luettelee kevään tulevia matkoja, ja myöntää lentävänsä bisnesluokassa.
—En minä teeskentele. Lentojen aikana pitää pystyä työskentelemään, ja perillä kohdemaassa pitää olla levännyt ja kunnossa.
Ulkomaankauppaministerin asiakkaina on satoja suomalaisia yrityksiä, isoja ja pieniä, joiden asiaa ministerin toivotaan maailmalla edistävän. Viidellä kielellä kommunikoiva, EU-asiat hallitseva edustava asiapirkko lienee tehtävään hyvä valinta.
—Kaikkeni teen sen eteen, että Suomi-brändi maailmalla vahvistuu, ja saadaan suomalaisille yrityksille kauppoja!

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä