Välineet saavat aikaan toivottua liikettä

Liedossa koulunpihoja kunnostetaan alueellisiksi lähiliikuntapaikoiksi. Kehittämistyössä mukana olleet Jan Norra ja Mika Närvi ovat tyytyväisiä siihen, että koulupäiviin on tullut lisää liikettä ja myös viihtyvyyttä.

13.3.2018 Liedossa on lähdetty rakentamaan kaupunkitasoista lähiliikuntapaikkaverkostoa, joka toteutuu taajama ja koulu kerrallaan.

Jokilaakson, Ilmaristen ja Littoisten kouluilla lähiliikuntapaikka on jo toteutettu ja uuteen Taatilan kouluun tehty niin upea piha, että sitä käydään kauempaakin katsomassa.
—Tarvasjoen koulun pihasuunnittelu on käynnissä ja toteutus kesällä. Loukinainen on vuorossa ensi vuonna, kertoo Liedon liikuntasihteeri Mika Närvi.
Liedon kouluissa tehty kyselytutkimus osoittaa, että toteutetut lähiliikuntapaikat ovat lisänneet oppilaiden liikuntaa välituntisin sekä myös koulun pihan käyttöä vapaa-ajalla.
Oppilaat ovat selvästi tyytyväisempiä pihaan niissä kouluissa, joissa sitä on kehitetty, ja myös viihtyvät keskimäärin paremmin koulussa. Lasten kokonaisliikunta-aktiivisuus on lähiliikuntapaikan myötä kasvanut jonkin verran.
—Pienetkin muutokset ovat kovan työn takana, että saadaan lisää liikettä aikaan. Siksi tämä on merkittävä tulos, sanoo hanketta Liedossa vuonna 2015 käynnistämässä ollut asiantuntija Jan Norra SmartSport-kehittämisosuuskunnasta.
Norran mukaan koulujen yhteyteen toteutetuilla lähiliikuntapaikoilla voi olla laajempiakin vaikutuksia kouluviihtyvyyteen esimerkiksi kiusaamisen tai häiriökäyttäytymisen vähenemisenä.
Yleisesti ottaen välituntiliikkuminen on yleisempää pojilla kuin tytöillä niin Liedossa kuin muuallakin. Yläkouluikäisten välituntiliikunta on iso yhteiskunnallinen haaste, sillä merkittävä osa yläkoululaisista ei liiku juuri koskaan välitunnilla.
—Välineet ovat vain yksi tekijä. Toimintakulttuuri on yhtä olennaista tavoitteen kannalta. Oletan, että Liedon kouluissakin on käytössä pitkät välitunnit ja myös yläkoululaisia patistellaan ulos, sanoo Norra.

"Ihan erilaista elämää ja naurua"

Ilmaristen koulun rehtori Pekka Teittinen kertoo, että pihalle tehty monitoimikenttä on kesät talvet valtavan kovassa käytössä niin välituntisin kuin iltaisinkin. Sillä on ilmeinen liikuntaa lisäävä vaikutus.

Jokilaakson koulun sisäpiha uusittiin viime kesänä lähiliikuntahengessä.
—Siinä on liikettä tauotta ja ihan erilaista elämää ja naurua. Jos meiltä oppilaita karkaa, niin sieltä ne yleensä löytyvät, leukailee pienryhmäopetuksen vastuurehtori Jussi Salokannel.
Johtava rehtori Teppo Vähä-Mäkilä lisää, että myös hiekkakenttä on kovassa käytössä koulupäivän aikana.
—Mikään ei voita vanhaa kunnon hiekkakenttää, jossa on maalit.

Elina Lavonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä