Toritapahtumassa ministeri ja kansalainen kohtaavat

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen oli tavattavissa Liedossa viime lauantaina, mutta kovin moni kansalainen ei jäänyt ministerin kanssa juttelemaan.

10.4.2018 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, lietolainen Anne-Mari Virolainen (kok.) vieraili Liedossa viime lauantaina. Virolainen oli tavattavissa torilla, mutta kovinkaan monella kansalaisella ei ollut ministerille kiireellistä asiaa.

Yhtenä syynä on se, että mitään vaaleja ei ole tulossa lähiaikoina. Vaalien alla kansalaisilla on hyvinkin paljon kysyttävää ja ehdotuksia, miten maan asioita pitäisi hoitaa.
Virolainen aloitti ministerina 12. helmikuuta. Muuttuiko ihmisten suhtautuminen nimityksen jälkeen?
—Kyllä muuttui. Ihmiset, jotka olin tuntenut jo vuosia, saattoivat alkaa teititellä, Virolainen kertoo.
Suomalaisen käytännön mukaan instituutioiden edustajia kuten ministereitä teititellään, kun puhutaan viranhoitoon liittyvistä asioista. Toisaalta ministeri on valtioneuvoston jäsen 24/7. Se tarkoittaa myös sitä, että ministerin pitää tähdentää, puhuuko hän ministerinä, puolueen jäsenenä vai kertooko hän omia näkemyksiään. Hallituksen työtä puolestaan ohjaa hallitusohjelma. Uusia ajatuksia voi tuoda yhteiseen pöytään, mutta hallituksen pitää olla yksimielinen siitä, viedäänkö niitä eteenpäin. Virolainen vertaa hallitusohjelmaa urheilulajien sääntöihin: ei sääntöjä muuteta kesken peliä.
Mistä kansalaiset haluavat puhua toritapahtumissa?
—Minähän en ole täällä sanomassa, miten asiat tehdään, vaan olen kuuntelemassa, mitä ihmisillä on sydämellään.
Julkisesta taloudesta ja esimerkiksi perintöveron tarpeellisuudesta tulee palautetta, mutta julkinen talous on kokonaisuus. Jos yhden osan nipistää pois, pitää jostain löytyä korvaavaa tuloa tilalle. Ja toisinpäin. Jos johonkin halutaan suunnata varoja, pitää siihen löytää rahoitus.
Ulkomaankauppaministeri saa tietenkin kuulla myös suoraan omaan vastuualueeseensa liittyviä kysymyksiä. Voidaan esimerkiksi kysyä, millä keinoin jollain tietyllä tuotteella olisi mahdollisuus päästä vaikkapa Kiinan markkinoille.

Pekka Remes

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä