Koululaiset tasapainottelivat ikäihmisten kanssa

Jasmine Merisaari (oik.) ja Mirja Valtasaari pallottelivat eilen Ruskotalon liikuntasalissa. Valtasaari keräsi radalta täydet pisteet.

12.4.2018 Lihasvoimasta, tasapainosta ja ketteryydestä muodostuu ihmisen fyysisen kestävyyden kokonaisuus, jonka merkitys korostuu sitä mukaa kun ikää kertyy. Yksi kaatuminen voi olla kohtalokas vanhalle ihmiselle, jonka luut ovat haurastuneet, suojaava lihasmassa vähentynyt ja tasapainoaisti heikentynyt.

Tällainen uhkakuva ei ole ruskolaiselle Mirja Valtasaarelle realistinen. 74-vuotias rouva poikkesi mielenkiinnosta testiradalla Ruskotalolla eilen keskiviikkona. Liikuntasalissa ikäihmisten tasapainoa ja ketteryyttä testasivat Maunun koulun ysiluokkalaisista ne, jotka olivat valinnaisaineekseen valinneet lisäliikuntaa. Päivän aikana testattiin vajaat 30 ruskolaista ikäihmistä, ja Valtasaari keräsi täydet pisteet.
—Arkiseen elämään kuuluu kävelyä, mutta ei pelkän lenkkeilyn takia, aina pitää olla jokin päämäärä! Keväästä syksyyn kertyy paljon hyötyliikuntaa pihatöissä ja puutarhassa. Välillä vähän liiankin paljon, Valtasaari nauroi.
Aktiivisen ikäihmisen kierros koululaisten radalla oli vilauksessa ohi, ja tuloksista kirjaa pitänyt Jasmine Merisaari julisti tuomionsa.
—Täydet pisteet, onneksi olkoon!

Tasapaino pitää ihmisen menossa

Fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen on väestön vanhetessa yhä tärkeämpää. Terveellä ja toimivalla kropalla ostetaan lisäaikaa kotona, aktiivisempaa ja parempaa elämää. Ruskon kunnan liikuntasihteeri Erkki Korpela ja Niina Alapeltola Ruskon päivätoiminnasta ja Maunun helmestä kuvailevat ikäihmisten peruskuntoa vaihtelevaksi.

—Tänään vanhin osallistuja oli 93-vuotias, ja hänkin sai täydet pisteet. Rata oli tarkoituksella helppo jotta nuoret pystyvät vanhuksia ohjaamaan. Jos tällä radalla huomaa horjahtelevansa, tai jokin suoritus tuntuu hankalalta, toimii havainto herätyksenä, Korpela ja Alapeltola arvelivat.
Arviolta kolmasosa testaukseen osallistuneista jäi täysistä pisteistä vajaaksi. Tasapainon heikkenemiseen voi olla monta syytä, mutta tavallisin on lihaskunnon heikkeneminen alaraajojen ja keskivartalon isoissa lihaksissa.
Samalla testauspäivä toimi sukupolvia yhdistävänä tilaisuutena. Ysiluokkalaiset ovat valinnaistuntiensa aikana osallistuneet myös viidesluokkalaisten liikuntatuntien pitoon, ja jatkoakin on luvassa.
Mirja Valtasaari taas aikoo pitää toimintakyvystään huolta sesonkiin sopivasti.
—Omenapuita olen jo leikannut ja kalkkia levitellyt. Näin kevätaikaan pitää vain olla tarkkana, ettei liikaa ahnehdi istutusten kanssa, Valtasaari nauroi.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä