Mansikkakausi jäi lyhyeksi

Kaisa Alitalo nosteli keskiviikkona tilausmansikoita torniin, Marja Alitalo oli lähdössä mansikoita toimittamaan kaupunkiin. Alitalon tilalla mansikkakausi oli tänä vuonna ennätyksellisen aikainen ja tiivis.

Paattinen 5.7.2018 Se oli siinä. Ennätyksellisen aikainen ja kiivas mansikkakausi alkaa olla Varsinais-Suomessa ohi. Helteinen toukokuu ja kuuma kesäkuu kypsyttivät mansikat nopeasti, ja varsinainen poimintasesonki kesti kolmisen viikkoa.

—Itsepoimijoita on ollut tänä vuonna valtavasti. "Syyllisiä" ovat sanomalehdet ja muu media, jotka ovat rummuttaneet mansikan loppumista jo ennen kauden alkua. Ihmiset ovat olleet ajoissa ja yhtaikaa liikkeellä, emmekä ole mitenkään pystyneet vastaamaan kysyntään, noin kymmenen hehtaarin mansikka-alaa Paattisilla viljelevä Marja Alitalo tiivistää.
Mansikat ovat kärsineet vedenpuutteesta, vaikka maassa onkin ollut kosteutta ja viljelijä kastellut sarkoja. Mansikkakasvustot eivät ole saaneet juurillaan maasta irti riittävästi kosteutta korvatakseen haihtumista. Lopputuloksena keskikesän marjat ovat jääneet pieniksi.
—Itse laitan mielelläni pakkaseen nimenomaan tällaisia, pienempiä ja makeampia mansikoita, Alitalo toteaa.
Jos nyt herää ajatukseen mansikan säilömisestä talven varalle, on auttamatta myöhässä. Alitalon tilaltakin on itsepoimintakausi ohi, ja vain etukäteen tilatut mansikat pystytään toimittamaan.
Tilanne on samankaltainen myös muualla Varsinais-Suomessa. Osalla tiloista on vielä marjaa kuluttajamyyntiin, osalla kasvustot ovat jo tyhjiä. Pelloilla nyt näkyvät raakileet kyllä kehittyvät aikanaan kypsiksi epähedelmiksi nekin, mutta ovat hajallaan ja työläitä poimia.

Työt jatkuvat poiminnan jälkeen

Mansikan poimintakauden päätyttyä työt mansikkatilalla eivät lopu, mutta muuttavat muotoaan. Peltoja ja kasvustoja huolletaan, perataan ja putsataan, uudet taimet laitetaan rönsyistä alulle. Kausityöntekijöiden visiitti jää tänä vuonna muutaman viikon mittaiseksi. Alitalon mansikkatilalla oli tänä vuonna noin 20 venäläistä ja ukrainalaista mansikanpoimijaa.
—Uusittu kausityölaki on aiheuttanut harmaita hiuksia. Paperityön määrä on lisääntynyt, mutta meidän kausityöntekijöistämme kaikki ovat kuitenkin työluvan lopulta saaneet, Marja Alitalo sanoo.
Kun kysyntä on kovaa ja tarjonta ei riitä, tuppaa markkinatalous tekemään tehtävänsä. Mansikan kilohinta onkin yleisesti ollut viime vuoteen verrattuna nousussa, vaan ei Alitaloilla.
—Meillä on koko kesän sama, kiinteä hinta. Meillä käy vuodesta toiseen valtavasti samoja asiakkaita, enkä minä halua alkaa heitä rahastamaan, Alitalo päättää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä