Vahdolla availtiin pankkisalaisuuksia

Vahtolaisuutta-seminaarisarjan aiheena oli tällä kertaa pankit. Ilkka Jussila (oik.) jututti seminaarin alustajana toiminutta historioitsija Turkka Myllykylää.

2.10.2018 —Pankkitoiminta on mennyt oudoksi. Pankit ovat auki viikossa päivän—kaksi ja silloinkin vain pari tuntia. No, se on tätä aikaa, pohdiskeli Veikko Sailola.

Sailola lausui alkutervehdykset torstai-iltana Vahdon seurakuntatalolla, missä järjestettiin syksyn ensimmäinen osa Vahtolaisuutta-seminaarisarjaa. Aiheena olivat pankit. Aikoinaan Vahdolla toimi useitakin eri pankkeja, nykyään konttoreita ei ole ainuttakaan.
Pankki-aihe selvästi kiinnosti. Historioitsija Turkka Myllykylä pääsi valaisemaan paikallisen pankkikulttuurin juuria lähes täyden salin kuulijakunnalle.
Varhaisimmaksi pankkitoiminnaksi voidaan luonnehtia kirkon edustalla sijaitsevaa lainamakasiinia. Kunta sai tuloja, kun makasiiniin palautettiin lainatut viljat korkojen kera.
Ensikosketus nykymuotoiseen talletuslaitokseen saatiin 1800-luvun lopulla, kun Maskuun perustettiin pankki, johon Vahto ja esimerkiksi myös Rusko liittyivät.
—Pohjasumma oli 500 markkaa. Liittyminen saatiin lahjamakasiinin voitoilla, Myllykylä kertoi.
Ensimmäinen lähipankki, Ruskon ja Vahdon Säästöpankki, perustettiin 1920-luvulla Ruskon Merttelän Osuusmeijerin leipomotupaan. Oskari Koivisto johti kotoaan vahtolaisten pankkiasioita. Hänen kerrottiin kantaneen mukanaan rosvojen varalta rullarevolveria, kun hän vei vahtolaisten varoja Merttelään.
Vahto sai Säästöpankin oman sivukonttorin 50-luvulla. Pääkonttori muutti 1971 Ruskon upouuteen liikekeskukseen eli nykyisiin kirjaston tiloihin. Pankkia johti Jaakko Knaapila.
Maamiehet perustivat 1921 Vahdolle oman Osuuskassan. Oskari Koivistosta tuli kahden pankin mies, sillä hänet nimettiin Osuuskassan hallituksen puheenjohtajaksi. Kirjanpitäjäksi valittiin pastori Kalle Haunio, ja kassa toimi aluksi esimerkiksi pappilasta käsin.

Tuttuja paikkoja ja henkilöitä

Seminaaria oli seuraamassa runsaasti paikallisissa pankeissa työskennelleitä. Tutut nimet ja paikat vilisivät, kun Turkka Myllykylä esitteli vahtolaista pankkihistoriaa sanoin ja kuvin.

Moni innostui kertomaan omia muistojaan ja kokemuksiaan. Vahtolaisen Ilkka Jussilan isä vaikutti aikoinaan Säästöpankin hallituksessa.
—Muistan, että joka kesä tehtiin retki, johon osallistui hallitus, isännistöä ja henkilökuntaa. Mentiin vesibussilla, käytiin kesäteattereissa. Toiminta oli perhekeskeistä, Jussila muisteli.

Maria Suomi

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä