Valtuuston kokouksia verkkoon ensi vuonna

Vihreiden tekemä valtuustoaloite kokousten verkkolähetyksistä tuli loppuunkäsitellyksi, kun valtuustoryhmän puheenjohtajaksi palannut Marko Lindberg veti muutosehdotuksensa pois. Suoria verkkolähetyksiä kokeillaan ensi vuonna.

1.11.2018 Kunnanvaltuusto taisi olla maanantaisen some- ja viestintäkoulutuksen jälkeen vähän väsynyt. Varsinaisella esityslistalla oli Liedon Veden taksakorotuksia ja vanhuspalveluiden lisämäärärahoja, mutta eniten valtuutettuja puhutti vihreiden taannoinen aloite kunnanvaltuuston kokousten livelähetyksistä verkossa.

Aloitteen käsittelyssä on saatu selville, että yksittäisen kokouksen verkkostriimaus maksaa 1.500—2.000 euroa. Alustavasti kunnanhallitus jo päätti, että ensi vuoden aikana lähetyksiä kokeillaan kerta—pari.
—Kuka harkitsee ja päättää kokeilujen ajankohdista ja toteutustavoista, kysyi vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajaksi samassa kokouksessa palannut Marko Lindberg.
Kunnanjohtaja Esko Poikela vastasi, että käytännöistä vastaa hän itse. Poikelan mukaan kokeilunarvoisia videoitavia olisivat esimerkiksi tilinpäätös- ja talousarviokokoukset. Olennaista on se, että kokeilu tehdään riittävän laadukkaasti.
Käytännössä kokeilu tehtäisiin ostopalveluna.

"Turun Tienoo hoitaa hyvin"

Valtuusto ei ollut asiasta yksimielinen somehuuruinen. Jaakko Heininen (kok.) tiivisti monen tuntoja.

—Tämä on taas yksi turha rahareikä. Valtuuston kokoukset ovat avoimia. Jos kiinnostaa, niin tänne pääsee paikan päälle katsomaan. Lieto on niin alijäämäinen, että tämänkaltaista rahankäyttöä ei voi jatkaa.
Keskipaikoilta kuului ensin keskustan Annina Ruotun kommentti.
—En näe, miten tämä lisäisi päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Kuka niitä kokouksia oikeasti katsoisi?
Puoluetoveri Arto Tikka komppasi.
—Jostain se säästäminen pitää aloittaa.
Samoin salin vasemmalta laidalta vasemmistoliiton Reijo Korhonen.
—Itse olen vankkumaton printtimedian kannattaja. Turun Tienoo hoitaa valtuustouutisoinnin hyvin. Saliin on turha tuoda kameroita häiritsemään.

Kokeilut tehdään ensi vuonna

Toista mieltäkin oltiin. Varsinais-Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja Henna Takatalo painotti kokousten verkkoseuraamisen olevan nykyaikaa.

—Ajatus on erittäin mielenkiintoinen! Kun kokeillaan, tehdään se sitten kunnolla ja laadukkaasti, Takatalo painotti.
Valtuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö (sd.) ja muut demarit olivat kokeilun kannalla. Matti Metsistö kyseli kokoustallenteen opetuskäytön perään, Nina Piippo taas riittävän etukäteismarkkinoinnin.
Pitkän keskustelun jälkeen vihreiden aloite merkittiin loppuunkäsitellyksi. Samalla todettiin, että valtuuston somenäkyvyyttä pitää edelleen lisätä.
—Miten valtuusto on avoin, miten sen toimintaa tuodaan esiin? Erityisesti nuorten tavoittaminen olisi demokratian toteutumisen kannalta tärkeää, Ylikännö sanoi.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä