Kunnantalon keittiö hiljenee joulun alla

Jari Välimaa ja Kirsi Lemetyinen-Välimaa tekevät tinkinsä kunnantalolla loppuun. Joululoman jälkeen Välimaat eivät enää kunnantalolla ihmisiä ruoki. Pariskunta avaa uuden lounasravintolan Kauppapihaan, Smuggler-baarin vanhalle paikalle kevättalvella.

6.11.2018 Kun kunnanhallitus päätti kesäkuussa irtisanoa Liedon kunnantalolla yli 18 vuotta toimineen Kahvila-Ravintola Liedon Härkätien vuokrasopimuksen, tuntui yrittäjäpariskunnasta, että koko tehdyltä työltä vietiin pohja pois.

—Se tuntui kauhealta ja oudolta. Olimme kuulleet asiasta epävirallista reittiä, mutta Turun Tienoon uutinen sen konkretisoi. Päätöstä ei perusteltu meille mitenkään, kerrottiin vain, että näin on pakko tehdä, Jari Välimaa ja Kirsi Lemetyinen-Välimaa muistelevat.
Pariskunta otti kunnantalon lounasravintola-kahvilan vastuulleen alkuvuodesta 2000.
—Pari—kolme vuotta tehtiin älyttömästi duunia, jotta homma saatiin toimimaan. Olemme rakentaneet tätä kauan, ja yhtäkkiä kunta päätti kilpailuttaa ravintolapalvelut. Kilpailutus tehdään nyt kai kolmeksi vuodeksi kerrallaan, mikä asettaa yritysmallille haasteensa. Niin lyhyeksi aikaa kannattaa harvan yrittäjän toimintaan sitoutua, Jari Välimaa pohtii.
Kilpailutus kunnantalon lounasravintola- ja kokouskahvituspalveluiden tuottajasta on nyt käynnissä, ja Välimaiden vuokrasopimus umpeutuu vuodenvaihteessa. Pohdittuaan pitkään eri vaihtoehtoja, pariskunta päätti jättää osallistumatta kilpailutukseen.
—Joulun alla teemme viimeiset kattaukset, ja kun virasto menee kiinni, meidän työpäivämme kunnantalolla ovat ohi.

Smugglerin tilalle lounasravintola

Ravintola-alan ammattilaisille vaihtoehtoja oli useita. Pitkän Liedossa tehdyn yrittäjäuran jälkeen Turkuun siirtyminen tuntui kuitenkin vieraalta.

—Meidät tunnetaan Liedossa, ja asiakaskunnassa on paljon ihania ihmisiä. Myös määrältään asiakaspohja on ollut mukavan kokoinen. Pienen etsiskelyn jälkeen löytyikin Liedosta sopiva paikka. Kaupat Kauppapihassa toimineen Smuggler-baarin liiketoiminnasta tehtiin ja nyt baari on sisältä jo purettu, Jari Välimaa selostaa.
Uusiksi menee melkein kaikki. Liiketilassa on vessat, vesipisteet ja riittävästi neliöitä noin 70-paikkaiseen ravintolaan. Kaikki muu on jo roskalavalla.
—Teemme vähän vaaleamman version. Sellaisen, johon näkee sisälle ja josta näkee ulos, Kirsi Lemetyinen-Välimaa nauraa.
Ydinliiketoiminnaltaan Välimaiden uusi paikka on nykyisen kaltainen: lounasta, kahvittelua, cateringia, kokouksia ja yksityistilaisuuksia. Ajatuksissa on myös ajoittaisia ilta-aukioloja tai tapahtumia. Sijainnin lisäksi vaihtuu ainakin nimi.
—Aika moni asia on vielä pitkälti päättämättä, myös uuden ravintolan nimi. Nykyinen on ollutkin vähän virastomainen.
Keittiölaitteet uusitaan, sisätilojen pinnat laitetaan uusiksi ja se pihan puolen terassi puretaan.
—Se on melkoinen karsina! Ajatuksissa on keskieurooppalais-tyyppinen, avoin patio, johon pääsee myös pihan puolelta, Kirsi Lemetyinen-Välimaa visioi.
Kunnantalolta mukaan lähtee astiastoja ja muuta irtaimistoa, muuten tavarat ja laitteet ovat kunnan omistuksessa. Välimaiden oma kattava catering-kalusto on edelleen kuranttia tavaraa.

Kuopuksen elämän mittainen projekti

Uuden ravintolan perustaminen on iso investointi, ja keski-ikäiselle pariskunnalle myös iso taloudellinen ja ajankäytöllinen haaste. Mieleen muistuvat ajat vuosituhannen alusta, kun nuorin Välimaiden kolmesta tyttärestä oli pieni vauva ja pariskunta juuri ottanut kunnantalon ravintolan vastuulleen.

—Monta vuotta podin hirvittävän huonoa omaatuntoa ja huolta tyttöjen pärjäämisestä, kun jouduimme tekemään jatkuvasti pitkiä työpäiviä. Nuorin tyttö nukkui alkuvaiheessa vaunuissa kunnantalon päädyssä, Kirsi Lemetyinen-Välimaa muistelee.
—Ensi kesänä sama tyttö onkin sitten uudessa paikassa kesätöissä, Jari Välimaa nauraa.
Nyt lapset ovat aikuisia, ja kaikki aika yrittäjien itsensä käytössä. Kesäkuun shokki on muuttunut uudeksi innoksi, jännitykseksi ja sykkeeksi.
—Smugglerin tila on ihan hyvä pohja, jolle rakentaa. Oma innostus on herännyt syksyn aikana, kun kauppoja ja sopimuksia on tehty ja tuleva muutos konkretisoitunut, Jari Välimaa kertoo.
Välimaat myös kiittelevät Liedon Tili- ja Kiinteistöpalvelun Tapio Hännistä, joka toimi yrityskaupassa ja uuden paikan ideoinnissa konsulttina.
—Muutosvaiheessa tuki ja neuvot ovat yrittäjälle kullanarvoisia.
Uuden ravintolan avaaminen ajoittuu tällä hetkellä kevättalveen, eli johonkin helmikuun ja huhtikuun välille. Kiirettä ei Välimailla ole, ja kaiken pitää olla kunnossa heti ensimmäisestä kattauksesta lähtien.
—Olemme me monenlaista tehneet, ja erilaisista tilanteista yhdessä selvinneet. Kyllä me selviämme tästäkin, pariskunta päättää.

Matti Lehtonen

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä