"Kun on ikää, täytyy pitää kunnosta huolta"

Päivän kuntoilut aloitettiin monipuolisella hernepussijumpalla. Hannele Mähönen (etualalla) ja Pentti Eskola reippailemassa.

8.11.2018 Satumaa soi. Ponnekas kappale sopii oikeastaan aika hyvin alkuverryttelyn taustamusiikiksi.

Lähihoitajaopiskelijat Milana Kallionpää ja Johanna Pääjärvi vetävät päivätoiminnan keskiviikon-porukalle hernepussijumppaa. Jalat ja kädet nousevat, venytellään ja ylösnousuja.
—Mikäs tässä jumpatessa, kun on hyvät vetäjät, Pentti Eskola, 92, toteaa.
Ruskon Maununtuvalla järjestetään maanantaista torstaihin kuntouttavaa päivätoimintaa. Kunakin päivänä kokoontuu tietty kahdeksan hengen porukka.
—Asiakaskuntamme on aika iäkästä. Nuorin on syntynyt 1939, vanhin 1922. Tänne pääsee esimerkiksi lääkärin antamalla lähetteellä, kuvailee Ruskon päivätoiminnasta vastaava ohjaaja Niina Alapeltola.
Neljän tunnin aikana jumpataan ja treenataan kuntosalilla, syödään, pelaillaan ja askarrellaan.
Oleellisena osana on myös seurustelu. Alapeltola korostaa ihmissuhteiden tärkeyttä.
—Täältä on moni löytänyt ystäviä.

Jokaisella omat tavoitteensa

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta tuli voimaan 2013. Ruskolla on järjestetty nykymuotoista päivätoimintaa viitisen vuotta. Aini Ojalehto on ollut mukana alusta asti.

—Kun asuu yksin, on hyvä, että tulee lähdettyä ulos. Kotiin jää niin herkästi. Ja kun on ikää, täytyy pitää kunnosta huolta, perustelee Ojalehto, 87.
Jokaiselle päivätoimintaan osallistuvalle tehdään henkilökohtainen kuntosuunnitelma, jossa määritellään tavoitteet. Kuntoa testetaan kahdesti vuodessa.
—Tavoitteeni on, ettei kunto menisi huonommaksi. Saisin asua kotona ja pärjäisin siellä.
Yksi kerta viikossa on aika vähän. Siksi Ojalehto käy kaverinsa kanssa Maununtuvan kuntosalilla joskus myös maanantaisin. Silloin on Eläkeliiton varaama salivuoro.
—Kävin ennen myös Impivaarassa uimassa ja vesijumpassa. Olen yrittänyt aina harrastaa jotain, Ojalehto kertoo.

Laajentamiselle olisi kysyntää

Ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä se vähentää laitoshoidon tarvetta. Niina Alapeltolan mukaan päivätoiminnan laajentamiselle olisi Ruskolla kysyntää. Tulijoita on enemmän kuin tilat antavat myöden.

—Asiakkaita on nyt 36. Tiloihin ei mahdu kerrallaan kuin aivan maksimissaan 10 henkeä.
Raision kaupungilla työsuhteessa oleva Alapeltola on Ruskon päivätoiminnan ainut palkattu työntekijä. Sen lisäksi apua tuovat opiskelijaharjoittelijat ja vapaaehtoiset.
—Ilman heitä emme saisi pidettyä toiminnan laatua näin korkealla. He ovat tärkeitä ja mukava lisä toimintaan, Alapeltola kiittelee.
Ruskolaisille ikäihmisille on Maununtuvalla tarjolla maksutonta neuvontapalvelua. Perjantaisin kello 10—14 Niina Alapeltola päivystää palveluohjaus- ja neuvontapiste Maunun Helmessä. Tiistaisin kello 14—16 hän on puhelimen päässä.
—Pääasiassa kyselyitä tulee Kela-asioista, kuntoutusmahdollisuuksista, taksikorteista, kotiin saatavista avuista, hän antaa esimerkeiksi.
Perjantaisin kello 10—12 on Maunun Helmen avoin kuntosalivuoro, jonne ikäihmisille on vapaa pääsy.

Maria Suomi

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä