Terri Lehtosesta Salamakypärä

14.11.2017 Maarialainen, Harri Koivusen ravitallilla hevosenhoitajana työskentelevä Terri Lehtonen (s. 1992) voitti ensimmäisenä naisohjastajana nuorten ravikuskien Salamakypärät -kilpailusarjan.

Kilpailusarjan päätöslähtö ajettiin lauantaina Vermossa, jossa Lehtonen ohjasti työnantajansa Harri Koivusen valmentaman Partytimen (16,5a) neljänneksi. Tämä riitti kokonaiskilpailun voittoon kahden pisteen erolla porilaiseen Arna Ruohomäkeen.
Emma Väre Vihdistä sijoittui kolmanneksi ja Ellinoora Laurila Pöytyältä neljänneksi.
Terri Lehtonen on aloittanut hevosharrastuksen poneista. Raviponeilla hän ajoi 51 kilpailua, joista voitti kuusi.
Hevosilla Lehtonen on ajanut 80 starttia, joista voittoja on tullut kaksi, kakkossijoja kolme ja kolmansia sijoja 12. Omistajille hänen ohjastamansa hevoset ovat tuoneet palkintorahaa 11.785 euroa.
Uransa voitot Terri Lehtonen ohjasti tämän vuoden Salamakypärissä. Lahdessa heinäkuussa Sun Vincentin (15,8a) voitto kolmen tonnin ykköspalkinnolla pohjusti tietä kuskiykköseksi. Toinen voitto heltisi 10. marraskuuta Vermossa Golda Opalilla (16,6a) vankisti tiukassa sarjassa piikkipaikkaa.
Salamakypärien parhaat Terri Lehtonen ja Arna Ruohomäki pääsevät tammikuussa palkintomatkalle Prix d'Ameriqueen Vincennesiin Ranskaan.
Prix d’Amérique on Euroopan tärkein ravikilpailu. Se ravataan tammikuun viimeisenä sunnuntaina Vincennesin raviradalla Pariisissa. Kilpailu on sen kovan tason vuoksi katsottu epäviralliseksi ravien maailmanmestaruuskisaksi. Palkintosumma päälähdössä on miljoona euroa, josta voittaja saa 450.000 euroa.
Suomalain raviharrastajan silmään Vincennesin hiilenmusta rata on erikoinen, koska siinä on 12 metrin korkeuserot etu- ja takakaarteen välillä.
Suomalaisia hevosia ei päälähdössä ole näkynyt, mutta Prix d'Amerique -viikonloppuna on muissa lähdöissä aina silloin tällöin ravannut myös sinivalkoisia värejä. On mahdollista, että niin käy myös ensi tammikuun lopulla.
Terri Lehtosen työnantaja Harri Koivunen on päässyt maistaman Vincennesin radan tunnelmaa ohjastajana kylmäveriotteluissa.

Rauli Ala-Karvia