Liedon Pallo voitokas kotiturnauksessa

14.11.2017 Liedon Pallo järjesti U19-sarjan Futsal-Liigan turnauksen sunnuntaina Lietohallissa. Isännät olivat hyvässä vedossa, sillä Masalan Kisa kaatui numeroin 7—2 ja Kulosaaren jalkapalloseura/SKC Futsal maalein 5—2.

—Verrattuna kesän jalkapallojoukkueeseen, on futsal-joukkueeseen tullut kolme pelaajaa lisää, mutta hekin ovat entisiä Liedon Pallon jalkapallojoukkueen pelaajia. He tulevat talveksi meille pelaamaan futsalia, kertoo Liedon Pallon valmennuspäällikkö, joukkueen vastuuvalmentaja Sauli Maunu.
Kotiturnauksessa Lieto teki vastustajista selvää jälkeä.
—Se oli meidän hyvyyttä. Harjoittelun tavoitteena on saada oma puolustus pitäväksi. Ensimmäisessä ottelussa muutimme taktiikkaamme lopun 10 minuutiksi ja se tuotti meille neljä neljä virhettä.
Jalkapallokausi päättyi muutama viikko sitten. Vaikka futsalia sanotaan salijalkapalloksi, kyseessä on jalkapalloon verrattuna eri laji. Liedon Pallon futsalkausi harjoitteluineen alkoi muutama viikko sitten.
—Tavoitteenamme ovat kevään kisat, joissa jaetaan SM-mitalit. Sinne pääsyn ei pitäisi olla ongelma.

Taktinen ja nopea laji

—Futsal on jalkapalloon verrattuna taktisempi laji. Tässä yksikin virhe näkyy heti omassa päässä. Vertaisin futsalia shakkiin, Maunu sanoo.

Futsal-ottelussa on myös nopea tempo. Pelaajat ovatkin kentällä 1—2 minuutin vaihtoaikoja.
Liedon Pallon pelikirjassa on kaksi kuviota hyökkäykseen ja kaksi puolustukseen.
—Nämä ovat selkeät raamit, joiden sisällä on vaihtoehtoja.
Futsal on Suomessa kasvava laji. Rekisteröityjä fulsal-pelaajia on noin 40.000. Joukkuelajeista harrastajamäärissä ovat edellä jalkapallo, jääkiekko ja salibandy, mutta lentopallolla ja koripallolla on vähemmän rekisteröityjä pelaajia.
—On käynyt niinkin, että monelle pelaajalle futsal on ykköslaji ja jalkapallo on sitä tukeva laji.
Liedon Pallolla on kymmenen futsal-joukkuetta. Seuran noin 550 jalkapalloilijasta noin puolet pelaa myös futsalia.
Liedon Pallon hyvä futsal-toiminta näkyy myös maajoukkuetasolla. UEFA on päättänyt käynnistää naisten ja alle 19-vuotiaiden futsalin EM-toiminnan vuonna 2019. Palloliitto onkin aloittanut kevään 2019 karsintoihin osallistuvan alle 19-vuotiaiden joukkueen rakentamisen.
Maajoukkueen leiritykseen kutsuttiin EM-kisakelpoisten 2000—2001-ikäluokkien pelaajien lisäksi 1999-syntyneitä. Vanhemmat pelaajat muodostavat vertailuryhmän, kun maajoukkueessa mietitään 2000—2001-ikäluokkien opetustavoitteita.
Liedon Pallosta maajoukkueleiritykseen pääsivät 1999-syntyneistä Miro Maunu ja Otto Suikki sekä 2000—2001-syntyneistä Lassi Pitkänen.

Pekka Remes