TVC:n kausi taas kaikkien aikojen paras

28.11.2017 Lietolainen pyöräilyseura Team Velo Cycling tuli viime viikolla täysikäiseksi. Synttäreiden yhteydessä pidettiin kaudenpäättäjäiset ja pikkujoulut, ja mikäs siinä oli pitäessä kun takana on taas kerran yksi seuran parhaita, menestyksekkäimpiä vuosia.

—18 vuodessa seura on kasvanut parin urheilijan ratapyöräilyseurasta Suomen menestyneimpien yleispyöräilyseurojen joukkoon. Edes isoissa pääkaupunkiseudun seuroissa ei ole vastaavaa lajikirjoa kuin meillä. SM-tason mitaleita kertyi kauden aikana viitisenkymmentä, mikä on laskentatavasta riippuen seuroista eniten tai toiseksi eniten. Ei voi olla kuin tyytyväinen, TVC:n puheenjohtaja Pekka Niemi iloitsi.
Erityiskiitokset puheenjohtaja jakoi alusta asti toimintaa pyörittäneelle Matti Laineelle, sihteerinä toimineelle Sanna-Mari Laineelle ja nykyään kisojen järjestämisestä vastaavalle Samu Laineelle. Laineen kolmikon lisäksi kiitosta saivat talkoolaiset ja tukijat.
—Kumpaakaan ilman tällaista toimintaa ei voisi jatkaa.

Pensaari jälleen Vuoden Pyöräilijä

TVC:n kauden menestynein pyöräilijä oli tänäkin vuonna Pia Pensaari. Pensaari alitti ensimmäisenä suomalaisena 3 kilometrin aika-ajossa ajan 3.40, uusi Suomen ennätys on 3.39,910. Ratamestaruuksien lisäksi Pensaari voitti maantiecupin ja kilpaili hyvällä tasolla myös ulkomailla. Jäikö mitään parannettavaa?

—EM-kisoista toivoin parempaa aikaa, mutta muuten kausi meni putkeen. Parin viikon päästä lähden Teneriffalle treenaamaan ja helmikuussa ovat rata-MM-kisat Hollannissa, valottaa Pensaari lähiaikojen suunnitelmiaan.
Samalla tasolla Pensaaren kanssa polkee suomalaisista kilpapyöräilijöistä vain olympiaurheilija ja MM-mitalisti Lotta Lepistö. Maantiepyöräilyyn keskittyvän Lepistön tähtäin on vuoden 2020 olympialaisissa, ja samaa tähtäintä pohtii myös Pensaari.
—Jos olympialaisprojektin aloittaa, se pitäisi aloittaa nyt. Päätöksen teen ensi vuoden puolella.
Pensaari on muuttanut takaisin Tampereelle jatkamaan opintojaan. Takana on 10 vuotta kilpailemista, siitä iso siivu TVC:n paidassa. Motivaatiota on edelleen.
—Viime kauden lopuksi tuli täydellinen kypsyminen; en ajanut pariin kuukauteen pyörää lainkaan. Los Angelesin reissun jälkeen kipinä löytyi taas. Tuntuu siltä, että kestävyysurheilun ikäkatto on poistunut. Yhä vanhemmat pärjäävät huipputasolla, joten olympialaiset ja siellä pärjääminen ovat vielä ihan realistisinen mahdollisuus, 34-vuotias Pensaari kertoo.
Ensi kaudeksi TVC on saamassa jalkeille huippuluokan naisten tiimin sekä radalle että maantielle. Ensi kaudella Liedossa järjestetään myös XCO-maastopyöräilyn SM-kisat. Ja ehkä ensi kaudella lähdetään myös tavoittelemaan paikkaa olympialaisiin.

Matti Lehtonen