SM-maastot ajetaan ensi kesänä Liedossa

8.2.2018 Ensi kesänä ajetaan Liedon maastopyöräilyradalla jälleen Suomen mestaruuksista. Team Velo Cyclingin järjestämät kisat palaavat Lietoon parin vuoden tauon jälkeen.

Suomen Pyöräilyn, — entiseltä nimeltään Suomen Pyöräilyunionin — toiminnanjohtaja Ville Hyvärinen kävi tällä viikolla Liedossa tutustumassa tuleviin SM-maastoihin ja samalla TVC:n seuratoimintaan. Hyvärisen vastuulla on kaikkien pyöräilylajien kehittäminen, markkinointi ja seuratoiminnan edistäminen koko maassa. Työsarkaa siis riittää.
—Pyöräily lajina on kovassa nosteessa, ja harrastajien määrä kasvaa jatkuvasti. Avainasia on se, miten harrastelijat saadaan kiinnostumaan ja sitoutumaan seuratoimintaan. Se vaatii mielikuvamarkkinointia ja vastikkeellista toimintaa sekä junioreille että aikuisille. Seuroilla pitää olla tarjottavanaan jokin syy, jonka vuoksi ihminen haluaa seuraan kuulua. Ensin pitää saada harrastajamassaa, sen jälkeen voidaan kehittää valmennusta ja maajoukkuetoimintaa, Hyvärinen arvioi tavoitteitaan.
TVC saa liiton toiminnanjohtajalta puhtaat paperit. Lietolaisseura on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä koulujen ja muiden yhteisöjen kanssa, eikä tyytynyt omissa ympyröissään pyörimiseen. Tulokset näkyvät harrastajamäärissä ja menestyksessä.

Liedon SM-kisat ajetaan heinäkuun 21.—22. päivä viikonloppuna. Tänä vuonna kilpailumallina on nimenomaan XCE, uudentyyppinen kilpailulaji, joka vertautuu vaikka sprinttihiihtoon. Kilpailijat ajavat erissä ja nopeimmat jatkavat seuraaville kierroksille.

Liedon maastorata on kerännyt huomiota ja käyttäjiä ympäri Suomen. Ennen kesän kisoja ratareitti muuttuu, ja mikäli TVC:n kisareiteistä vastaavan Samu Laineen toive toteutuu, myös pitenee.
—Haaveissa on jatkaa reittiä etelään vanhan tutka-aseman alueelle. Siellä olisi tarjolla komeaa nousua ja laskua. Neuvottelut kunnan ja maanomistajan kanssa ovat vielä kesken, mutta radan jatkaminen ei vaatisi juuri lainkaan maastotöitä. Polut ovat siellä valmiina, Laine visioi.
Toiminnanjohtaja Hyvärinen pohti myös kisojen ammattimaista videointia. On-board-kamerat ja lentävät kuvauskopterit ovat halventuneet, ja niillä saadaan näyttävää jälkeä pienelläkin porukalla.
Virkistävä poikkeus voisi olla myös kuiva ajokeli.
—Kertaakaan ei Liedon radalla olla vielä kilpailtu kuivalla säällä. Viime keväänä tuli lunta, ja edellisissä SM-kisoissa satoi pari viikkoa etukäteen. Katsojien kannalta kaunis sää olisi tervetullut uudistus.

Matti Lehtonen